Gelekt uit Miljoenennota

Kamervoorzitter wil begroting voortaan openbaar

10 september 2014 20:03 Aangepast: 10 september 2014 20:08
Beeld © ANP

De begrotingsstukken moeten voortaan meteen openbaar worden gemaakt als ze klaar zijn. Het kabinet moet de stukken niet meer geheim houden tot Prinsjesdag, zegt Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg tegen RTL Nieuws.

Al eerder heeft de geheimhouding van de Prinsjesdagbegroting tot discussie geleid, en dit jaar is het weer raak. De plannen worden traditiegetrouw eigenlijk pas op Prinsjesdag gepresenteerd. Maar ze lekken even traditiegetrouw ieder jaar uit. 

ZIE OOK: Prinsjesdagafspraken lekken uit: koopkracht iets beter

Oppositieleden zijn woedend over de gelekte cijfers. Emile Roemer noemt het minachting van het parlement. "De Tweede Kamer krijgt plannen Prinsjesdag niet, maar ondertussen wordt wel alles gelekt naar RTL", zegt SP-leider Emile Roemer op Twitter. De oppositie heeft eerder nog de coalitiepartijen en het kabinet opgeroepen om de Prinsjesdagstukken openbaar te maken, zonder resultaat. 

'Discussie moet gaan over inhoud'
Kamervoorzitter Van Miltenburg vindt dat de begroting voortaan direct naar de Kamer gestuurd moet worden, zodra ze klaar zijn. "Ik denk dat de discussie in de Kamer moet gaan over de inhoud, en niet over de vorm en dat is wat je de afgelopen dagen ziet. Dus dan kun je ze maar beter gelijk hebben. De vorm is voor heel veel mensen buiten de vierkante kilometer van het Binnenhof heel moeilijk te begrijpen."

De voorzitter heeft daar de afgelopen jaren vaker het gesprek over gevoerd met premier Rutte. "Maar het kabinet gaat over het verzenden van de stukken en heeft daar een andere opvatting over. Daar heb ik mij bij neer te leggen."

ZIE OOK: Rutte: Miljoenennota komt niet eerder dan Prinsjesdag

Rutte verwijst naar grondwet
Rutte houdt vast aan Prinsjesdag als het moment waarop de Miljoenennota wordt gepubliceerd. Hij verwijst naar de grondwettelijke bepaling 'dat de voorstellen van algemene begrotingswetten bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal worden ingediend op Prinsjesdag'.

Van Miltenburg: "Als je het aan vijf staatsrechtsgeleerden vraagt, dan komen er vijf verschillende meningen. Dat geldt voor alle dingen die het staatsrecht betreft. Maar ik kijk niet alleen naar de wet, ik zie wat er gebeurt. Mijn voorkeur zou zijn om de stukken openbaar te maken."

 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore