Boulevard

Rechters verbieden opnames Holleeder komende maanden

17 mei 2018 12:44 Aangepast: 17 mei 2018 13:32

Willem Holleeder mag de komende maanden niet worden gefilmd en ook zijn verklaringen mogen niet worden opgenomen. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank aan RTL Boulevard laten weten. De rechters zijn bang dat de getuigen worden beïnvloed.

Sinds de inhoudelijke behandeling van het proces tegen Willem Holleeder is begonnen, zijn geluidsopnamen van zijn verklaringen nog niet geregistreerd. In tegenstelling tot de voorbereidende zittingen, waarin de stem van 'de Neus' gewoon mocht worden opgenomen en gepubliceerd.

Zussen Astrid en Sonja

"De rechtbank wil de waarheidsvinding dienen, zoveel als in haar macht ligt en zonder de openbaarheid van de zitting geweld aan te doen", liet rechtbankvoorzitter Frank Wieland weten. "Nu de rechtbank getuigen gaat horen nadat zij verdachte heeft ondervraagd, acht de rechtbank het onwenselijk dat deze getuigen, direct en één op één, kennis kunnen nemen van wat de verdachte hier verklaart."

Er moeten nog verschillende getuigen worden gehoord in het proces. Zo komen zussen Astrid en Sonja nog aan de beurt, moet Peter R. de Vries opnieuw verschijnen en zullen kroongetuigen Peter La Serpe en Fred Ros een oproep ontvangen. Waarschijnlijk zijn alle getuigen in oktober gehoord, het is nog niet bekend of opnames daarna wel worden toegestaan. De rechters, het Openbaar Ministerie en de verdediging behouden de mogelijkheid om ook nieuwe getuigen toe te voeren aan het rijtje.

`