Entertainment

Israël wint songfestival, Waylon wordt achttiende

13 mei 2018 00:41 Aangepast: 13 mei 2018 14:13
Netta, winnares Eurovisiesongfestival. Beeld © EPA

Israël heeft dit jaar het Eurovisiesongfestival gewonnen. De Nederlandse inzending Waylon eindigde als achttiende van de 26 deelnemers.

Vlak voor het liedjesfestijn had Waylon alle hoop en ging hij voor een plek bovenin. "We gaan natuurlijk voor de eerste plaats, maar als ik realistisch ben moet een plek in de top-5 zeker lukken", zei hij vanochtend. De zanger eindigde in 2014 samen met Ilse DeLange als The Common Linnets nog op de tweede plek. 

Het winnende liedje (video):

Goede start

Waylon kende nog een goede start: Outlaw in 'Em kreeg van Oekraïne acht punten. Maar de volgende zes landen gaven Nederland niets. Na 22 landen had Waylon slechts 38 punten op zak. Ter vergelijking: op de vijfde plek stond toen Duitsland met 100 punten. Nederland behaalde uiteindelijk in totaal 121 punten, waarvan 89 punten van de vakjury's waren en 32 punten van de televoters.

Meer dan 25 miljoen

Winnares Netta, die meedeed namens Israël, pakte de overwinning met een totaalscore van 529 punten. Zij gold van tevoren als een van de favorieten bij de bookmakers. De video van haar nummer Toy was tot vandaag al meer dan 25 miljoen keer bekeken.

Op plek twee eindigde Cyprus, dat tot vandaag als topfavoriet gold. Het verrassende Oostenrijk werd derde.

'Ontzettend trots'

Omroep AVROTROS laat weten 'ontzettend trots' te zijn op de prestatie van Waylon "De vakjury's hebben het nummer duidelijk hoger gewaardeerd dan het publiek. Dat betekent dat de zang in ieder geval in goede aarde viel. Het publiek let meer op de act en podiumpresentatie", aldus een woordvoerder van de omroep die jaarlijks de Nederlandse inzending organiseert.

Optreden van Waylon in finale (video):

"We zijn nog steeds ontzettend trots op hem. Hij heeft het ongelofelijk goed gedaan en was duidelijk een van de beste zangers van alle deelnemers. Zijn doel was countrymuziek naar een groot Europees podium brengen en dat is gelukt."

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore