Ga naar de inhoud
Entertainment

Jet van Nieuwkerk presenteert serie voor NTR

Jet van Nieuwkerk gaat voor de publieke omroep NTR aan de slag. De presentatrice en kookboekenschrijfster verdiept zich voor het nieuwe programma 'Niet gezond meer' in de wereld van obsessief eten en extreem veel sporten.

Tien jaar geleden werd gezond eten en sporten voor Jet zelf een obsessie. Op haar dieptepunt at ze alleen nog groente en fruit. Ze sportte elke dag en durfde niet met haar vriendinnen uit eten. Haar wereld werd steeds kleiner. Met hulp van een therapeut ging de dochter van Matthijs van Nieuwkerk het probleem te lijf en na een jarenlange strijd wist ze weer een normaal leef- en eetpatroon te krijgen.

Onlangs kwam ze in een artikel de term ‘orthorexia’ tegen; een niet officieel erkende eetstoornis, waarbij er een ziekelijke fixatie is op gezond eten. Ze herkende zich in de omschrijving. Niet gezond meer is een driedelige serie die de NTR vanaf woensdag 23 mei (21.05 uur) wekelijks uitzendt. Jet praat met patiënten en deskundigen.

Uiterlijk

"Ik vraag me af of de gezondheids- en bodycultuur is doorgeslagen. Is uiterlijk nu belangrijker dan ooit?", vraag Van Nieuwkerk zich af. "Komt het omdat we ons via sociale media voortdurend met anderen vergelijken? Waarom heb ik ermee geworsteld en een heleboel anderen niet? Is het een hype of een eetstoornis? Waarom is er zo weinig informatie over, laat staan een goed methode om mensen ermee te helpen? Als ik om me heen kijk, lijkt het steeds meer mensen te overkomen: zó extreem gezond eten en willen sporten dat het je leven overneemt. Daar maar ik me zorgen over.”

Voor RTL4 presenteerde Jet van Nieuwkerk vorig jaar de serie Foodmakers.

Bron: RTL Boulevard/ANP