Ga naar de inhoud
Entertainment

Jörgen Raymann bepleit broederschap

In navolging van onder anderen Jesse Jackson, Mpho Tutu, Lodewijk Asscher en Nasrdin Dchar spreekt Jörgen Raymann donderdagavond tijdens de jaarlijkse Martin Luther King Jr. Lezing. Vijftig jaar na de moord op King staat zijn gedachtegoed weer volop in de belangstelling, maar Raymann benadrukt dat het geen issue betreft dat enkel tijdens jubilea uit de kast moet worden getrokken.

Tijdens zijn openingsspeech spreekt Raymann donderdag in de Haagse Hogeschool over de relevantie van het gedachtegoed van Martin Luther King voor het actuele maatschappelijke debat in Nederland. Zijn insteek is een directe quote uit een toespraak van King: 'We must learn to live together (…) or perish as fools'. "We groeien uit elkaar. Om die verwijdering tegen te gaan, moeten we in gesprek blijven met elkaar. Kom uit die nieuwsbubbel, luister niet naar polariserende politici, maar informeer jezelf over 'de ander', praat met elkaar, dan snap je waar de pijnpunten liggen. Als je respect wilt, moet je ook respect geven. Ik geloof in broederschap. Ik vind het ontzettend belangrijk dat ik dit mag doen. Ik leef in een maatschappij waar steeds meer racistische uitingen worden gedaan, onder het mom van vrijheid van meningsuiting. En als je je daartegen verzet, ben je een 'gutmensch'. Ik maak me zorgen om die ontwikkeling. Mijn kinderen groeien op in een maatschappij waar tolerantie soms ver te zoeken is. Daarom wil ik mij in deze discussie mengen. Ik geloof heel erg in de visie van Martin Luther King. Gun anderen wat je jezelf gunt."

Naast de presentator delen ook zangeres Giovanca, dichter Jerry Afriyie en advocaat Don Ceder hun visie op discriminatie en racisme tijdens de Martin Luther King Jr. Lezing 2018.

Bron: ANP