Boulevard

Shownieuws viert 15e verjaardag

09 maart 2018 12:09 Aangepast: 09 maart 2018 12:11

Shownieuws komt vrijdagavond met een extra lange uitzending ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het entertainmentprogramma. De speciale show, gepresenteerd door Shelly Sterk, blikt terug op de afgelopen jaren en gaat langs bij een aantal oud-presentatoren.

De kijker wordt in de meer dan een uur durende uitzending meegenomen naar een aantal spraakmakende momenten, zoals het interview dat Evert Santegoeds had met Gerda Smit, de moeder van zanger Jan Smit. In het gesprek deed ze een boekje open over het gedrag van de ex-vriendin van haar zoon, Yolanthe Cabau van Kasbergen en sprak ze de inmiddels legendarische woorden ‘Alles is weg!’. Een ander hoogtepunt van het programma is de registratie van het huwelijk van Rafael van der Vaart en Sylvie Meis en de toyboy die sprak over zijn band met voormalig burgemeester van Maastricht Onno Hoes.

In de special gaat Koos van Plateringen, die in 2004 bij het programma begon, ook langs bij een aantal oud-presentatoren. Een van hen is Gerard Joling die van 2003 tot 2008 achter de desk stond en daar ‘zijn tweede carrière begon’. Samen gaan ze terug naar de tijd waarin de zanger, die nu zelf regelmatig onderwerp is in het programma, zijn debuut maakte als presentator.

Verwonderlijk

Entertainmentprogramma’s zijn al jaren enorm populair. En dat is volgens Koos niet verwonderlijk. “Mensen vinden het interessant om te weten wat bekende mensen bezighoudt, wat ze doen. Je ziet ook dat steeds meer media daar aandacht aan besteden.” Hoewel nieuwtjes over bekend Nederland veel mensen blijft boeien, moet Shownieuws blijven ontwikkelen. Het format verandert daardoor continu. Zo is er meer aandacht gekomen voor mode en lifestyle en is het nieuws internationaler dan voorheen. Ook laten de makers zich inspireren door vloggers. “Hun manier van filmen is veel rauwer en losser”, legt Koos uit. “Ze zitten dichter op de mensen, dat doen wij ook. Het mag allemaal wat vrijer, minder statisch.”

Een ander verschil met vroeger is de rol van social media. Vroeger keken mensen naar Shownieuws om ‘de eerste foto’ te zien. “Maar die hebben de kijkers nu zelf allang op internet voorbij zien komen. Wij proberen er ‘s avonds in de uitzending iets aan toe te voegen. Dat is een andere manier van werken.”

Deskundigen

Shownieuws begon op 10 maart 2003. Het programma van 15 tot 20 minuten werd uitgezonden op de late avond, na Hart van Nederland. Na een half jaar kwam er een vroege editie bij. In de loop der jaren veranderde er een hoop. Zo kwam er een vroege editie en passeerden vele presentatoren en entertainmentdeskundigen de revue.

De speciale uitzending is vrijdag te zien van 22.55 tot 00.00 uur middernacht op SBS6.

ANP
`