Boulevard

Carolien Karthaus-Spoor was bang voor erfelijke ziekte

20 februari 2018 09:30 Aangepast: 02 maart 2018 13:28

De vader en zus van actrice Carolien Karthaus-Spoor hebben beide de ziekte van Huntington, een erfelijke ziekte die bepaalde delen van de hersenen aantast. Carolien vertelt erover in RTL Late Night.

Actrice Carolien Karthaus-Spoor is pas 16 wanneer de ziekte van Huntington bij haar vader wordt geconstateerd. De erfelijke ziekte zorgt ervoor dat de hersenen worden aangetast en dit heeft vooral invloed op spraak en beweging. Carolien vertelt over deze heftige ziekte die van haar vader een ander persoon maakte: "In een keer kon hij niet meer voor zijn gezin en ook niet voor zichzelf zorgen."

Kinderwens

Carolien is bang dat ze drager is van het gen: "Als ik een glas liet vallen, dacht ik: oh god daar ga ik al." Vooral door haar grote kinderwens besluit de actrice zich te laten testen en gaat daardoor een lang proces door: "Het is ook zo dat als je voor het eerst naar de universiteit gaat om je te laten testen, je best een behoorlijk proces door van gesprekken met psychologen en artsen heen gaat omdat ze je ook willen voorbereiden op het feit dat als de uitslag positief is, dat dat je leven volledig op zijn kop zet."

RTL Boulevard