Entertainment

Mishandelde homo's Arnhem Ronnie en Jasper gaan scholen langs

27 januari 2018 12:57 Aangepast: 19 februari 2018 05:26

Ronnie en Jasper, het homokoppel dat in april 2017 in Arnhem werd mishandeld met een betonschaar, gaan meedoen aan een scholentour tegen zinloos geweld.

Ze maken de komende drie jaar deel uit van de poule van slachtoffers van zinloos geweld die op scholen spreken over de impact die het geweld had op hun leven. De bijeenkomsten worden opgehangen aan een vertoning van de film Fataal van regisseur Jesse Bleekemolen, die ook over dit onderwerp gaat.

Onrust

Ronnie en Jasper werden na een avond stappen op de Nelson Mandelabrug in Arnhem aangevallen door vier mannen die er aanstoot aan zouden hebben genomen dat het tweetal hand in hand liep. Beide mannen raakten zwaargewond; een van de slachtoffers verloor een aantal tanden.

De zaak leidde tot veel maatschappelijke onrust. Op sociale media werd de hashtag #Allemannenhandinhand trending en plaatsten honderden mensen een foto. Zelfs de hoofdrolspelers van hitserie Suits deden mee. Ook politici maakten een statement; zo verschenen D66-leider Alexander Pechtold en zijn collega Wouter Koolmees hand in hand bij de formatie.

Ronnie en Jasper vertellen over het incident: 

"Ik zag een van die gasten een betonschaar uit zijn jas trekken. Dan schrik je natuurlijk enorm."

75 scholen

De advocaat van de verdachten stelt dat de twee slachtoffers begonnen met slaan. Het Openbaar Ministerie liet in november weten niet te kunnen aantonen dat de daders een homofoob motief hadden. De zaak komt in maart voor.

De film Fataal werd het afgelopen jaar al door 13.000 scholieren gezien. Het komende jaar doet de tour zeker 75 middelbare scholen aan.

Meer op rtlnieuws.nl:
Betonschaarincident Arnhem geen homogeweld: 'Alsof het OM ons niet gelooft'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`