Ga naar de inhoud
'Ongekende' natuurramp

Noodtoestand uitgeroepen in Nieuw-Zeeland vanwege cycloon Gabrielle

Een beschadigd huis in Titirangi, een voorstad van Auckland. Beeld © ANP / AFP

In Nieuw-Zeeland is de noodtoestand afgekondigd vanwege de grootschalige schade die cycloon Gabrielle heeft aangericht op het Noordereiland. De autoriteiten spreken van een 'ongekende' natuurramp. Slechts twee keer eerder, vanwege de verwoestende aardbevingen in Christchurch en door de Covid-19-pandemie, was de noodtoestand er op nationaal niveau van kracht.

Eerder werd al gewaarschuwd voor de cycloon als 'een van de zwaarste stormen van de eeuw'. Sinds zondag zorgt de storm al voor extreem weer in Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelandse premier Chris Hipkins zegt dat de cycloon 'grote schade heeft aangericht door het hele land'. 

Reddingsoperaties bemoeilijkt

Het ministerie van Noodsituaties meldt dat het niet met alle lokale brandweerkorpsen contact heeft kunnen leggen vanwege problemen met mobiele netwerken. Reddingsoperaties worden bemoeilijkt doordat helikopters vanwege de harde wind niet overal kunnen vliegen.

Het leger wordt op sommige plekken ingezet om te helpen bij verplichte evacuaties en de situatie verandert 'van minuut tot minuut'.

Nieuw-Zeeland
Lees ook:
Nieuw-Zeeland zet zich schrap voor 'storm van de eeuw'

Cycloon Gabrielle veroorzaakte naast metershoge golven en windstoten tot 127 kilometer per uur ook zware regenval. Het weerstation Raparapaririki, in de kustprovincie Gisborne, registreerde tussen zondag en dinsdag een recordhoeveelheid van 568 millimeter regen.

Beelden van verwoesting

Op sociale media worden veel beelden gedeeld van overstroomde huizen en weggespoelde wegen. Volledige regio's, zoals de kustprovincie Gisborne, zijn volgens de autoriteiten afgesneden van de buitenwereld.

Ook Auckland, Nieuw-Zeelands grootste stad die nog herstellende was van de overstromingen ruim twee weken geleden, werd zwaar getroffen door de storm. Ten westen van de stad, in Muriwai, is een lid van de vrijwillige brandweer vermist na een aardverschuiving bij een ondergelopen woning.

Afgesloten van stroomnet

Tienduizenden huishoudens verspreid over het Noordereiland zitten zonder stroom en door een ondergelopen onderstation, dat onderdeel is van het hoogspanningsnet, kan het nog 'dagen of weken' duren voordat delen van het land weer zijn aangesloten op het stroomnet.

De Nieuw-Zeelandse minister van Klimaatverandering, James Shaw, zei in een verklaring dat de cycloon te maken heeft met klimaatverandering. Hij vroeg het Nieuw-Zeelandse parlement  om 'onmiddellijke actie'. "We kunnen onze kop niet in zand steken als het strand onder water staat", aldus Shaw.

Enorm noodweer in Auckland, inwoners tot aan hun middel in het water

01:38
Noodweer leidde eerder in januari al tot hevige overstromingen in Auckland.