Programma vandaag

Ouderwets druk tijdens Koningsnacht, geen grote incidenten

27 april 2022 05:38 Aangepast: 27 april 2022 07:39
Drukte tijdens Koningsnacht in Den Haag. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Sandra Uittenbogaart

Na twee jaar coronamaatregelen werd Koningsnacht afgelopen nacht weer ouderwets gevierd. Dat gebeurde zonder grote incidenten, maar druk was het wel. In Utrecht werd daarom opgeroepen niet meer naar de binnenstad te komen. In dit artikel lees je ook wat er vandaag verder op het programma staat.

De Haagse binnenstad stroomde gisteravond vol met bezoekers van het festival The Life I Live dat voor de tiende keer wordt gehouden. "Het is ontroerend dat we na twee jaar corona nu weer met zoveel mensen in de stad zijn in een gemoedelijke sfeer", zei woordvoerder Mark Boulas van de organisatie tegen RTL Nieuws. De politie liet weten dat er in de stad geen bijzonderheden waren.

Bekijk hier hoe het er in Den Haag aan toe ging: 

Na twee jaar mocht er weer gefeest worden tijdens Koningsnacht. Bezoekers waren dan ook dolbij. "Dit is echt genieten."

Elders werd het té druk. Daarom riepen de gemeente en politie in Utrecht in de loop van de avond op om niet meer naar bepaalde plekken te komen. Het was overal vol en feestgangers werd aangeraden niet meer naar de stad te komen.

Ook in Amsterdam verliep Koningsnacht zonder grote incidenten. Een woordvoerster van de politie liet 's avonds weten dat het 'gezellig druk' was. De politie was met veel mensen op de been in de hoofdstad.

Dat het druk zou worden nadat de traditionele feestavond de afgelopen twee jaar niet doorgegaan was vanwege de coronacrisis, was ook geen verrassing. Maar er werden geen bijzonderheden gemeld, vertelde de woordvoerster. 

Groningen

Groningen voorspelde dat Koningsnacht een van de drukste avonden van het jaar zou worden. De gemeente nam daarom verschillende maatregelen. Zo werden eerder fietsen uit de binnenstad verwijderd en stonden er hekken klaar voor als het te druk werd en bepaalde delen afgesloten moesten worden.

Wat staat er vandaag verder op het programma?

De nationale viering staat dit jaar in het teken van vrijheid en verbondenheid en vindt plaats in Maastricht, waar koning Willem-Alexander en zijn familie in 2020 al heen zouden gaan. Het bezoek duurt naar verwachting twee uur en wordt afgesloten met een speciaal gecomponeerd lied van Rowwen Hèze op het Vrijthof. Ook André Rieu treedt op.

In de rest van het land zijn een aantal grote festivals, zoals Kingsland in Amsterdam, Groningen en Rotterdam, Royal Dutch in Eindhoven, Kingsworld in Den Haag en 538 Koningsdag in Breda.

De NS rijdt op sommige trajecten met langere en extra treinen vanwege de verwachte drukte, zoals bijvoorbeeld van en naar Amsterdam. Maar ook in andere steden met Koningsdagfeesten worden extra of langere treinen ingezet.

Overdag worden er redelijk aangename temperaturen verwacht, van zo'n 13 graden in het noorden tot 17 graden in het zuiden. Ook gaat de zon flink schijnen en blijft het droog.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore