Ga naar de inhoud
RTL Nieuwspanel

Geen steun voor A12-blokkade, wél voor stoppen fossiele subsidies

Extinction Rebellion blokkeerde in januari voor de vijfde keer de A12 bij de Utrechtsebaan. Ze voerden actie tegen de fossiele subsidies. Beeld © ANP/Nico Garstman

Extinction Rebellion verwacht dat morgen meer dan tienduizend demonstranten naar Den Haag komen voor een 'permanente A12-blokkade'. Veel steun voor zo'n dagelijkse blokkade is er niet. 80 procent keurt de actie af, blijkt uit een peiling onder het RTL Nieuwspanel.

De demonstratie start morgen om 12.00 uur op de A12, ter hoogte van het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. "Mochten zij verwijderd worden door de politie, dan komen zij de volgende dag terug en iedere dag erna, steeds om 12.00 uur", aldus een woordvoerder.

Slechts 14 procent steunt actie

Dit gaat de leden van het opiniepanel te ver. 80 procent staat niet achter de actie om de A12 dagelijks te blokkeren. "Zo hinder je de mensen die naar het werk gaan en hier waarschijnlijk niets mee te maken hebben", reageert een panellid. "Ga demonstreren op het Malieveld, zodat je verder niemand tot last bent."

14 procent staat er wel achter. Onder jongeren van 18 tot 25 jaar ligt de steun overigens iets hoger (27 procent).

De meeste mensen die tegen de dagelijkse blokkade zijn, zijn ook tegen als er af en toe een blokkade is (87 procent).

Wel steun voor de eis: stoppen fossiele subsidies

De actievoerders zeggen de weg net zolang te blokkeren tot de regering aan hun eis voldoet: een directe stop op alle fossiele subsidies.

Afgelopen week bleek uit onderzoek dat de Nederlandse overheid jaarlijks 37,5 miljard euro aan inkomsten misloopt door regelingen die het gebruik van fossiele brandstoffen bevoordelen.

De actie wordt dan wel afgekeurd, de eis vinden de leden van het panel niet zo vreemd. Integendeel: 70 procent van de panelleden is het ermee eens dat de overheid moet stoppen met fossiele subsidies:

Meeste steun bij Partij voor de Dieren

De meeste steun voor de dagelijkse blokkade is er bij de achterban van Partij voor de Dieren. Van de panelleden, die als er vandaag verkiezingen zouden zijn op deze partij stemmen, staat 55 procent achter de actie.

Van de mensen die op GroenLinks/PvdA zouden stemmen, steunt 35 procent de actie.

De minste steun is er bij de mensen die CDA zouden stemmen (1 procent):

Verantwoording 

Het onderzoek is gehouden op 6 en 7 september 2023, onder ruim 19.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 35.000 leden.

Kwart denkt dat actie een week kan duren

Niet iedereen durfde een voorspelling aan, maar van de mensen die dat wel doen, denkt ruim de helft (54 procent) dat de actie niet langer dan 1 à 2 dagen zal duren, een kwart (26 procent) denkt dat het drie dagen tot een week gaat duren. 20 procent denkt dat het langer dan een week gaat duren.

Dit is Extinction Rebellion

Jezelf vastlijmen midden op een druk verkeerspunt, en weten dat je daarvoor gearresteerd wordt. Voor de klimaatactivisten van Extinction Rebellion is het de normaalste zaak van de wereld.

In deze video leggen we je uit hoe Extinction Rebellion is uitgegroeid tot een club met aanhangers over de hele wereld. En wat hun burgerlijk ongehoorzame acties de groep opleveren:

Je laten arresteren voor het klimaat: dit is Extinction Rebellion

06:11