Ga naar de inhoud
Hoop op verandering

Omtzigt krijgt hoogste vertrouwen van alle lijsttrekkers

Pieter Omtzigt Beeld © Peter Hilz

De overgrote meerderheid van de Nederlandse kiezers heeft vertrouwen in Pieter Omtzigt, die gisteren aankondigde een nieuwe eigen partij te beginnen: Nieuw Sociaal Contract.

Uit een peiling van het RTL Nieuwspanel blijkt dat 79 procent vertrouwen heeft in Omtzigt als politicus. Daarmee scoort hij een stuk hoger dan andere lijsttrekkers. Alleen Yeşilgöz en van der Plas krijgen ook het vertrouwen van de meerderheid van de kiezers.

Ruim twee derde van de kiezers (69 procent) vindt het dan ook een goede beslissing van Omtzigt om een eigen partij te lanceren. Want: Omtzigt is eerlijk, hij is betrouwbaar en hij biedt hoop op verandering, zo is de teneur.

Hij is iemand die eerlijk is en er is voor de Nederlanders.

Een derde van alle kiezers overweegt serieus om op de nieuwe partij te stemmen. 11 procent zegt zelfs nu al zeker te weten op Nieuw Sociaal Contract (NSC) te gaan stemmen, ook al is er nog geen partijprogramma bekend.

Waar komt dat vertrouwen dan nu al vandaan? De meerderheid van de mensen die de partij overweegt (59 procent), denkt dat als Omtzigts partij de grootste wordt, hij de belangrijke problemen in Nederland kan oplossen. Daarnaast denken vier op de vijf dat de bestuurscultuur in Den Haag flink zal verbeteren als NSC in het kabinet komt.

Verantwoorde groei?

Omtzigt zegt te willen beginnen met 'verantwoorde groei' - doel is niet om meteen de grootste partij te worden. Dat herhaalde hij nog eens in gesprek met politiek verslaggever Roel Schreinemachers:

Omtzigt wil zo groot mogelijk: 'Maar niet zo snel mogelijk'

03:02
Omtzigt wil zo groot mogelijk. "Maar niet zo snel mogelijk."

De nieuw verworven achterban is het daar niet helemaal mee eens. Zes van de 10 kiezers die de partij nu overwegen, vinden dat de partij wél moet proberen om de grootste partij te worden bij de verkiezingen. Gevraagd naar het aantal zetels, hoopt bijna driekwart (71 procent) dat Omtzigt 16 of meer zetels behaalt bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Om beperkte groei te realiseren, zou de partij een aantal maatregelen kunnen treffen. Een flink deel van de overwegers heeft er begrip voor als Omtzigt daarvoor kiest, maar liever niet. 82 procent vindt dat het in principe overal mogelijk moet zijn om op NSC te stemmen, en dat er dus niet in een beperkt aantal regio's moet worden meegedaan. Een kleine meerderheid (60 procent) heeft er begrip voor als de partij een kleinere kieslijst samenstelt, maar ook bijna een derde (31 procent) heeft daar geen begrip voor.

Pieter
Lees ook:
Pieter Omtzigt doet met eigen partij mee aan de verkiezingen

Geen premier

Omtzigt maakte bekend geen premier te willen worden als zijn partij eventueel de grootste wordt: "Mijn plek is in de Kamer, om daar als fractievoorzitter van een nieuwe partij leiding te geven aan een nieuw team." De helft (48 procent) van de kiezers die overweegt op NSC te stemmen, vindt dat jammer. 20 procent had Pieter Omtzigt het liefst als premier gezien, een kwart als minister of staatssecretaris. Maar de meerderheid begrijpt zijn keuze wel: 78 procent vindt het ondanks hun eigen voorkeur een goede beslissing.

Verantwoording

Het onderzoek is gehouden op 21 augustus 2023, onder 12.500 leden van het RTL Nieuwspanel. Het is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt bijna 35.000 leden.

Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!