Ga naar de inhoud
Vakanties duurder

Vakantiegangers bezuinigen: 'Om de kosten in de hand te houden, nemen we veel boodschappen mee'

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Een derde van de vakantiegangers past zijn vakantie aan om het betaalbaar te houden. Ze gaan korter op reis, blijven dichter bij huis of kiezen een andere accommodatie, blijkt uit een peiling onder deelnemers van het RTL Nieuwspanel.

Voor kinderen in de regio Midden-Nederland begint vandaag de zomervakantie. En dus staat de vakantie-uittocht op het punt van beginnen. Maar trekken we er eigenlijk nog wel zo massaal op uit, nu alles door de inflatie duurder is geworden? We vroegen onze panelleden naar hun vakantieplannen in juli en augustus.

Geschrokken van de prijzen

Ruim vier op de tien van hen zijn van plan in juli of augustus op vakantie te gaan. Ook al was het even slikken: ruim 60 procent van de vakantiegangers geeft aan geschrokken te zijn van de prijzen.

En dat is niet zo gek. Volgens reisbrancheorganisatie ANVR zijn, net als veel andere dingen, ook vakanties dit jaar duurder. "Er is echt wel een prijsstijging van 15 à 20 procent dit jaar, dat is al gauw 200 euro per persoon", zegt woordvoerder Hanita van der Meer.

Andere bestemming

En dus heeft een derde van de vakantiegangers onder de panelleden besloten om de vakantie aan te passen. Dat gaat dan bijvoorbeeld om het inkorten van de vakantie, veel mensen gaan een paar dagen korter, of het kiezen van een andere bestemming.

"Wij gaan met de camper naar het Zwarte Woud in Duitsland. Terwijl de planning eigenlijk een paar duizend kilometer meer was. Nu besparen we flink op brandstofkosten en tolprijzen", schrijft iemand.

'Als ik mijn vakantie betaalbaar wil houden, dan moet ik een all inclusive vakantie hebben'

Ook naar de accommodatie - en wat daarbij inbegrepen is - wordt goed gekeken. Zo schrijft een moeder die met tieners op vakantie gaat: "Die van 13 en 14 eten de godganse dag door, dus als ik mijn vakantie betaalbaar wil houden, dan moet ik een all inclusive vakantie hebben."

Niet op vakantie

Het grootste deel van de ondervraagde mensen die dit hoogseizoen niet op vakantie gaan, geeft aan op een ander moment in het jaar op vakantie te gaan.

Ruim een kwart van onze panelleden geeft aan (bijna) nooit op vakantie te gaan. Ze hebben er geen geld voor (43 procent), geen behoefte aan (34 procent) en/of kunnen moeilijk weg wegens gezondheidsproblemen van henzelf of een familielid (20 procent).

8 procent van de ondervraagden geeft aan normaal wel in het hoogseizoen op vakantie te gaan, maar dit jaar niet. Dat heeft meestal geen financiële reden, slechts een klein deel van hen geeft aan er dit jaar geen geld voor te hebben.

Eenmaal ter plekke wil de helft van de vakantiegangers beknibbelen op de kosten. De ANVR herkent dat beeld en zegt dat mensen vooral zoeken naar kleine aanpassingen zodat ze toch binnen het budget heel erg kunnen genieten van hun vakantie: "Je ziet dat mensen bezig zijn met hoe ze het toch in hun portemonnee kunnen laten passen", zegt Van der Meer. 

Bezuinigen op horeca-uitgaven

Vooral op de horeca-uitgaven lijkt bezuinigd te worden, ruim een kwart van de vakantiegangers geeft dat aan. "Voorheen gingen we altijd naar Spanje en daar zaten we van ‘s morgens tot ‘s avonds laat op een terras aan het strand. Elke dag kostte dat ons 100 euro. Nu zitten we aan een meer waar we heerlijk kunnen surfen en suppen. En dan gaan we naar onze caravan terug om wat te eten of drinken. Dat scheelt veel in de kosten", licht een van de deelnemers aan het onderzoek toe.

Vaker
Lees ook:
Vaker met vouwwagen op vakantie: verkoop fors gestegen

Ook wordt er ter plekke geprobeerd goedkoper boodschappen te doen, 14 procent van de vakantiegangers noemt dat, en ruim 10 procent van de mensen neemt meer boodschappen mee van huis. Zo zegt iemand: "Dit jaar gaan we naar Scandinavië. Stond op de bucketlist. Om de kosten in de hand te houden, nemen we veel boodschappen mee, want daar is het nog duurder."

Ondanks al die aanpassingen zijn de meeste mensen overigens niet goedkoper uit. Ruim een derde denkt uiteindelijk ongeveer evenveel geld kwijt te zijn, 43 procent verwacht meer kwijt te zijn. 

Het RTL Nieuwspanel

RTL Nieuws lanceerde in mei, onder leiding van opiniepeiler en presentator Gijs Rademaker, het RTL Nieuwspanel. Deelnemers kunnen via vragenlijsten hun meningen en ervaringen delen en krijgen zo een stem in items en artikelen van RTL Nieuws en/of de RTL Talkshows. Iedereen vanaf 18 jaar kan zich voor het panel aanmelden. Wil je voortaan ook meedoen, meld je dan hier aan.

Eerste levensbehoefte

Toch bezuinigen de meeste mensen die deze zomer op vakantie gaan niet of nauwelijks op hun vakantie. "Mensen vinden dat de vakantie verdiend is", verklaart Joyce Zengerink, docent Marketing en Toerisme aan de Breda University of Applied Sciences. "Ze hebben ervoor gespaard en hebben er behoefte aan."

Van de panelleden die deze zomer op vakantie gaan zegt zelfs 40 procent vakantie als een eerste levensbehoefte te zien. Net zo noodzakelijk als voedsel, water en zuurstof dus.

Quality time

"Het was altijd een luxe, maar inmiddels hoort het erbij", zegt Zengerink. "Samen op pad gaan, quality time met het gezin: ondanks dat alles duurder is geworden blijft de behoefte om samen weg te gaan heel groot."

'Ik geef liever geld uit aan het maken van mooie herinneringen, dan aan dure spullen.'

En dus mag het ook wat kosten, legt een deelnemer van het panel uit: "Op vakantie wil ik niet opletten, maar gewoon doen wat we leuk vinden. Daar hangt wel een prijskaartje aan, maar dat hebben we er graag voor over. Ik geef liever geld uit aan het maken van mooie herinneringen dan aan dure spullen."

Volgens de ANVR heeft overigens een deel van de mensen die deze zomer eigenlijk wel op vakantie willen nog niet geboekt, onder andere door de hoge prijzen. Voor hen heeft Van de Meer een tip: "Er komen nog wel wat lastminuteaanbiedingen aan, dus houd dat goed in de gaten."

Verantwoording

Het onderzoek is gehouden van 28 juni tot en met 4 juli 2023, onder ruim 17.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt in totaal ongeveer 28.000 leden. Onder de deelnemers van dit onderzoek zaten ruim 7000 mensen die dit hoogseizoen (juli of augustus) op vakantie gaan.

Op vakantie gaan is niet alleen maar leuk maar ook belangrijk

04:11
Eerder maakten we deze video over het belang van vakantie op je gezondheid.