Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 september 2017 08:02

Schorsing voor Canadese rechter die Trump-petje droeg in rechtszaal

Een rechter in Canada is geschorst omdat hij daags na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump de rechtszaal was binnengekomen met een Trump-petje op zijn hoofd. Daarop stond de campagneslogan 'Make America great again'.

De 69-jarige rechter Bernd Zabel had de bedoeling daarmee de 'unieke' verkiezingsuitslag in het buurland te onderstrepen. Ook wilde hij zich onderscheiden als de 'enige aanhanger van Trump' te midden van zijn collega's, schrijft de Britse krant The Guardian.

Storm van protest

Toen zijn actie naar buiten kwam, stak een storm van protest op. Zabel, rechter in de provincie Ontario, bood al na een paar dagen excuses aan en noemde het een 'misplaatste poging om een historisch moment te markeren'.

Over de rechter kwamen 81 klachten binnen. Zabel zou, tijdens de campagneperiode van Trump, in de rechtszaal denigrerende opmerkingen hebben gemaakt over vrouwen en moslims. Verdachten zouden zich hebben afgevraagd of ze van hem wel een eerlijke, onpartijdige behandeling mochten verwachten.

Steunbetuigingen

De rechter ontving ook tientallen steunbetuigingen. Maar de raad voor de rechtspraak in Ontario is het met de klagers eens: Zabel mag een maand niet werken en krijgt in die tijd niet doorbetaald. Hij was sinds december al geschorst.

Meer op rtlnieuws.nl:
Highschool fotoshopt leerlingen: Trump-logo's weggepoetst

Topnieuws