We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 september 2017 08:42

Schikking in beroemde selfie-zaak met aap

Schikking in beroemde selfie-zaak met aap
Makaak Naruto nam deze selfie alweer zes jaar geleden op het eiland Sulawesi.

Na een slepende rechtszaak van twee jaar zijn dierenrechtenorganisatie PETA en fotograaf David Slater eruit. Het auteursrecht op bovenstaande foto gaat naar Slater en niet naar de makaak Naruto, die hem maakte. Daar staat wél wat tegenover.

Slater doneert in het vervolg 25 procent van de inkomsten uit de foto aan goede doelen die het leefgebied van Naruto en andere makaken in Indonesië beschermen.

Hoog-ontwikkeld

PETA eiste in eerste instantie dat alle opbrengsten van de selfie ten goede zouden komen van het dier. Volgens de organisatie bewijst de foto dat makaken intelligente en hoogontwikkelde dieren zijn die recht hebben op hun eigen intellectuele eigendom.

Daar was Slater het niet mee eens. Het was zijn toestel waarmee Naruto de selfie nam. Daarom zouden de rechten bij hem moeten liggen – en dus ook de opbrengsten. Een rechter in San Francisco stelde hem begin vorig jaar in het gelijk. De zaak is in hoger beroep geschikt.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws