Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

18 juni 2017 19:31

Lokale wervelwinden zorgen voor uniek beeld

Lokale wervelwinden zorgen voor uniek beeld
Screenshot van de wervelwind

Op diverse plekken in Nederland zijn vandaag zeer lokale wervelwinden waargenomen. In Losser en IJsselstein filmden mensen het bijzondere fenomeen.

Zo'n kleine wervelwind, stofhoos of dustdevil genoemd, ontstaat vrijwel alleen op warme zomerdagen en wanneer er weinig wind staat. "Vandaag waren de omstandigheden ideaal hiervoor. Ik durf niet te zeggen dat het nooit voorkomt in ons land, maar je ziet het niet vaak", zegt William Huizinga van Buienradar.

De stofhoosjes duren enkele minuten en kunnen tot enkele tientalen meters hoog reiken. En dat ziet er bijzonder uit, kijk maar naar deze filmpjes van vandaag:

Hoe ontstaat nou zo'n stofhoos, William Huizinga legt uit:

"Er moet sprake zijn van 'convectie': de lucht aan het aardoppervlak wordt door de zon sterk opgewarmd, waarna de lucht gaat stijgen (deze is warmer en dus lichter dan de omgeving). Denk bijvoorbeeld aan een heteluchtballon.

Wanneer de opwarming aan het aardoppervlak sterk is, en de lucht op enkele honderden meter hoogte koud dan is de convectie (thermiek) ook zeer sterk. Boven zandgrond of grasland wordt de lucht nog sterker opgewarmd dus daar kun je sterk stijgende luchtbellen verwachten. De lucht stijgt snel, er ontstaat een tekort aan lucht aan het aardoppervlak en dit moet worden aangevuld. De toestroom aan het aardoppervlak gebeurt van alle kanten en als er weinig wind staat kan de toestroom een roterende beweging krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het afvoerputje van het bad (draaikolkje)."

Topnieuws