Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

28 december 2017 23:48

Legendarische vliegveldkraak achtervolgt bejaarde boef

Een 82-jarige Amerikaanse crimineel is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf omdat hij in 2012 bij een verkeersruzie een auto in brand had gestoken. De crimineel denkt dat de straf zo hoog uitvalt, omdat hij een vonnis vanwege een roemruchte kraak op de luchthaven JFK in 1978 met succes had aangevochten.

Het gaat om Vincent Asaro, lid van de New Yorkse maffiafamilie Bonanno. Hij werd in 2015 definitief vrijgesproken van betrokkenheid bij de zogeheten Lufthansa-kraak, waarbij voor miljoenen aan geld en juwelen werd gestolen.

35 jaar onderzoek

De roof is het onderwerp van zeker twee films (The 10 Million Dollar Getaway en The Big Heist) en speelt ook een belangrijke rol in de maffiafilm Goodfellas. In die tijd, eind jaren '70, was nog nooit zo'n groot bedrag aan contant geld buitgemaakt bij een overval: 5 miljoen dollar, tegenwoordig minstens drie keer zoveel waard.

De politie was 35 jaar bezig met het onderzoek en pas in 2014 werd de laatste verdachte opgepakt. Asaro vocht zijn veroordeling met succes aan, maar de rechter in de brandstichtingszaak herinnerde er vandaag aan dat bij hem wel degelijk juwelen van de overval werden gevonden en dat hij zijn betrokkenheid ook had toegegeven.

Doodstraf

De straf voor het in brand steken van de auto is twee keer zo hoog als de richtlijnen van het Openbaar Ministerie voorschrijven. Asaro zelf hoorde het vonnis woedend aan. Hij zei dat het, op zijn leeftijd, in de praktijk neerkwam op de doodstraf.

Topnieuws