Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

04 oktober 2017 17:45

Huismussen in de stad hebben meer stress

Huismussen die in de stad leven, zijn gestrester dan hun soortgenootjes op het platteland. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Madrid. Door de stress zijn de stadse huismussen een stuk ongezonder.

Dan denk je misschien: nou en? Maar volgens onderzoeker Amparo Herrera-Dueñas is dat toch iets om je zorgen over te maken. "Wij worden blootgesteld aan dezelfde veroorzakers van stress", zegt zij tegen de wetenschapssite Scientias.

Het Spaanse onderzoeksteam nam bloedmonsters van huismussen op het platteland en in de stad. Ze onderzochten het bloed op zogenoemde vrije radicalen. Dat zijn schadelijke moleculen die bij iedereen voorkomen. Cellen hebben een mechanisme om ze tegen te gaan. Maar luchtvervuiling verzwakt het afweersysteem van mussen. Daardoor kunnen meer vrije radicalen ontstaan. 

Hart- en vaatziekten

Onder veeleisende omstandigheden kan de productie van vrije radicalen het afweersysteem overweldigen. Dat noemen de onderzoekers 'oxidatieve stress'. Als er zich te veel vrije radicalen ophopen in het bloed, kunnen die de veroudering van cellen versnellen, zegt Herrera-Dueñas. "Bij mensen wordt dat in verband gebracht met astma, hart- en vaatziekten en kanker."

Ook een slecht dieet kan ervoor zorgen dat er meer vrije radicalen in het bloed komen. Volgens de Spaanse onderzoekers worden de stadse huismussen zo dubbel getroffen: ze hebben last van luchtvervuiling én hebben een slechter dieet dan de huismussen op het platteland. 


Deze brutale huismus durft een stukje appeltaart mee te pikken. Schattig, maar ook voor vogels niet zo gezond.

Noten en fruit beter voor mensen én vogels

Dat was te merken aan het bloedonderzoek. Huismussen uit de stad waren sterker aangetast door vrije radicalen dan de mussen buiten de stad. Hun afweer was minder goed in staat de schadelijke moleculen te bestrijden.

Volgens de onderzoekers is het voor de huismussen en voor de stadsbewoners van belang om het milieu in de steden te verbeteren. De luchtkwaliteit zou omhoog moeten én we zouden beter op ons dieet moeten letten. "Meer noten en fruit en minder chips en koekjes zou beter zijn voor mensen en vogels", zegt Herrera-Dueñas tegen de wetenschapssite.

Meer op rtlnieuws.nl:
Spreeuw meestgetelde vogel van Nederland

Topnieuws