Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

24 april 2018 18:18

Eeuwenoud gestolen schilderij na 60 jaar weer terecht

Eind december 1960 werd op klaarlichte dag, tijdens de lunchpauze van de beveiliger, een paneeltje gestolen uit het Boijmans Van Beuningen. Het museum zocht twee jaar naar het werk uit de vijftiende eeuw en gaf het toen op. Nu is het alsnog terecht.

Een oplettende kunstverzamelaar spotte 'De geboorte van Maria' in de catalogus voor een veiling in het Duitse Bonn en tipte het Boijmans. Sinds deze week is het werk weer te bewonderen voor het publiek.

Na de diefstal volgde een internationale zoektocht. Toenmalig directeur Ebbinge Wubben kreeg brieven van een gevangene én van twee helderzienden. Ondanks een beloning van 2500 gulden bleef het schilderij spoorloos. Van het verzekeringsgeld kocht het museum een ander paneel uit dezelfde serie. 

Verfschade

Over de dader die brutaal naar buiten liep met het schilderij is nog steeds niet bekend. Sandra Kisters, hoofd collecties van het Boijmans Van Beuningen: "Uit Duits politieonderzoek kwam naar voren dat de persoon die het werkje heeft ingebracht op de veiling in Bonn, te goeder trouw was. Uit een erfenis had hij meerdere werken ontvangen."

'De geboorte van Maria' heeft aan het avontuur wat verfschade overgehouden en zal binnenkort dan ook worden gerestaureerd.

Topnieuws