Opmerkelijk

'Spectaculaire vondst': nieuwe mensachtige in Afrikaanse grot

10 september 2015 11:24 Aangepast: 10 september 2015 20:18
Schedel en hand van de Homo Naledi Beeld © AFP

In een grot in Zuid-Afrika blijkt een nieuwe mensachtige soort te zijn ontdekt. Onderzoekers zeggen dat de ontdekking de opvattingen over onze voorouders zal veranderen.

Het is de grootste ontdekking van zijn soort in Afrika. In de Rising Star-grot, 50 kilometer te noordwesten van Johannesburg, vond onderzoeker Lee Berger van National Geographic de fossiele resten van totaal 15 skeletten. Het gaat om 1550 botresten van zowel jonge kinderen als oudere volwassenen.

De volwassen man was 1,50 meter lang en woog 45 kilo. Zijn schouders hadden veel weg van die van een mensaap. 

Klein brein
Wetenschappers hebben de soort 'homo naledi' (ster) gedoopt, naar de vindplaats. De eerste vondsten van resten werden al in 2013 gedaan.

Volgens onderzoeker John Hawks van de University of Wisconsin oogt de 'sterrenmens' als een van de primitiefste mensachtigen die ooit zijn gevonden. De naledi had een klein brein ter grootte van een sinaasappel, de helft van de moderne mens. Hij had aapachtige kromme vingers, maar voeten die nauwelijks te onderscheiden zijn van de onze.

Goed bewaard
De onderzoekers hebben moeite de datering van de nieuwe mensensoort te bepalen. Dat maakt het lastig de naledi nu al een plek in de menselijke stamboom te geven.

"De resten zijn zo goed bewaard gebleven dat je zou denken dat het om een relatief jonge soort gaat, tot mogelijk honderdduizend jaar geleden", zegt Fred Spoor, hoogleraar evolutionaire anatomie aan het University College London. "De primitieve fysieke kenmerken doen daarentegen vermoeden dat de naledi ten tijde van de homo erectus leefde, die tussen 1,9 miljoen en 400.000 jaar geleden over de wereld trok."

Ontdekking in Indonesië
Spoor spreekt van een 'spectaculaire vondst'. Hij meent dat er geen rechte afstammingslijn valt te trekken van de naledi naar de homo sapiens, de moderne mens.

De laatste keer dat een nieuwe menssoort werd gepresenteerd was in 2003, toen de homo florensis was gevonden, een mensachtige die op het Indonesische eiland Flores was ontdekt. De florensis was opvallend klein, wat hem de bijnaam Hobbitmens opleverde. Hij stierf pas 18.000 jaar geleden uit.

Thumbnail

Resten van de Homo Naledi (foto: AFP)

De vindplaats op Google Maps:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`