Opmerkelijk

Hipsters kijk uit: strakke knot maakt kaal

25 september 2015 13:19 Aangepast: 25 september 2015 15:41

Hartstikke hip, zo'n knot op je kop. Maar kijk uit, waarschuwen dermatologen. "Een strakke knot zorgt voor haaruitval."

De Amerikaanse dermatoloog Sabra Sulliva ziet ze zo'n twee keer per week binnen komen: mannen die hun haar in zo'n strakke knot hebben gezet dat het voor kale plekken zorgt. 

"Ze zetten hun haar onder enorme spanning, het haar is daar helemaal niet voor bedoeld. Dit soort haaruitval wordt steeds normaler," zegt ze tegen Unilad. 

Uitkijken
Edwin van Wooning, directeur van de Haarstichting, bevestigt dat je moet uitkijken met het maken van een knot: "Als je het te strak doet, kan het zeker leiden tot haaruitval."

Hoe erg de gevolgen zijn, verschilt per persoon, legt Van Wooning uit. "Bij de een zijn de haarwortels zo erg beschadigd dat het gewoon niet meer teruggroeit, die houdt dan kale plekken over. Bij de ander lukt dat nog wel."

Tractie alopecia
Dit type haaruitval wordt tractie alopecia genoemd. Andere bekende oorzaken zijn bijvoorbeeld te strakke vlechten en dreadlocks. 

Volgens Van Wooning komt tractie alopecia inderdaad steeds vaker voor. Precieze cijfers heeft hij daar niet van. Ook weet hij niet of de toename komt door de hippe knotjes: "We houden niet bij welke oorzaken precies voor tractie alopecia zorgen." 

Dit type haaruitval is vrij simpel te voorkomen, zegt Van Wooning: "Als je het haar niet zo strak doet, heb je nergens last van."

Meer op rtlnieuws.nl

 

RLT nIeuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`