Opmerkelijk

'Foto bewijst: gevangenen overleefden ontsnapping uit Alcatraz'

14 oktober 2015 22:45 Aangepast: 14 oktober 2015 22:53
Op deze foto uit de jaren 70 zouden de broers te zien zijn. Beeld © History Channel/ familie Anglin

Ruim 50 jaar lang werd gedacht dat ze het niet hadden overleefd. Nu is er een foto opgedoken waaruit zou blijken dat de mannen achter de beruchtste ontsnapping ooit erin geslaagd zijn om ergens anders een nieuw leven op te bouwen.

In het programma Alcatraz: Search for the Truth op History channel wordt gezocht naar wat er nou gebeurd is met de drie mannen die in 1962 als enigen ooit uit de gevangenis in San Francisco wisten te ontsnappen. Hoewel wordt aangenomen dat de broers John en Clarence Anglin en Frank Lee Morris tijdens hun ontsnappingspoging zijn verdronken, zijn hun lichamen nooit gevonden.

En nu zou er een foto zijn opgedoken die in 1975 werd gemaakt in Brazilië en waarop de broers Anglin te zien zijn. De foto werd volgens History channel gemaakt door een vriend, Fred Brizzi, die de mannen nietsvermoedend tegen het lijf zou zijn gelopen in Rio de Janeiro. Brizzi hield de foto voor zichzelf tot 1992, toen hij hem aan de familie van de broers gaf.

Alles op zijn plaats?
Via twee neefjes van John en Clarence is de foto nu bij Art Roderick terechtgekomen. Hij was destijds belast met het 20 jaar durende onderzoek naar de ontsnapping. "Als je met dit soort zaken bezig bent, dan is er een gevoel dat je krijgt als alles op zijn plaats begint te vallen", zegt de inmiddels gepensioneerde rechercheur tegen de New York Post. "Dat gevoel krijg ik nu."

Roderick liet een forensisch expert naar de foto kijken en die concludeert dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat de mannen op de foto inderdaad John en Clarence Anglin zijn. En dat ze de ontsnapping dus hebben overleefd. Alleen dat Brizzi hen toevallig tegen het lijf zou zijn gelopen, dat gelooft Roderick niet.

Hulp bij ontsnapping?
Want ook Brizzi heeft geen schoon geweten. Onderzoek naar zijn achtergrond en de theorie dat de mannen destijds mogelijk met een boot zijn ontsnapt, leiden tot de verdenking dat de jeugdvriend van de broers hen mogelijk heeft helpen ontsnappen.

Roderick is door de foto weer begonnen met zijn onderzoek naar de ontsnapping. Hij overlegt inmiddels met collega's in Brazilië, waar de - nu ook hoogbejaarde - broers zouden zijn geweest toen de foto werd gemaakt. "Ik geloof echt dat we dit onderzoek kunnen gaan afsluiten", zegt de oud-rechercheur tegen de New York Post.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore