Opmerkelijk

Auto loodgieter in propagandafilm IS: 'Ik word bedreigd'

15 december 2015 09:30 Aangepast: 15 december 2015 14:58
De auto van de onfortuinlijke loodgieter in een IS-propagandafilmpje

Een Amerikaanse loodgieter wil een miljoen dollar schadevergoeding van de Ford-dealer aan wie hij zijn auto heeft verkocht. De reden is opmerkelijk: zijn oude auto speelt een grote rol in een propagandafilm van IS.

Thumbnail

Op het filmpje is te zien dat zwaarbewapende extremisten rondrijden in de pick-uptruck van loodgieter Mark Oberholtzer. Op de laadbak is een grote mitrailleur gemonteerd waarmee wordt geschoten. De wagen is gecamoufleerd, maar op de deuren van de auto staan met koeienletters de naam en het telefoonnummer van het loodgietersbedrijf.

Honderden bedreigingen
Oberholtzer klaagt volgens The New Post steen en been: naar eigen zeggen heeft hij honderden bedreigingen binnengekregen. "Mensen beschuldigen me ervan een IS-sympathisant te zijn." Volgens de loodgieter is het zo erg, dat zijn bedrijf eronder lijdt. "Ik loop geld mis, nieuwe klanten blijven weg."

In oktober 2013 was de zoon van Oberholtzer bij de Ford-dealer om zijn auto in te ruilen voor een nieuwe. De deal kwam rond, en zoon Oberholtzer wilde de letters van de deuren afpeuteren. Maar de dealer zei dat dat niet goed was voor de lak en dat de stickers later zouden worden verwijderd. Dat laatste is dus niet gebeurd.

'Iedereen denkt dat het grappig is'
De auto werd verscheept naar Turkije en is later dus in Syrië terechtgekomen. Toen het filmpje op internet verscheen, begon de ellende voor de loodgieter meteen. Hij werd dagelijks tientallen keren gebeld.

"Laatst kwam ik een oud-collega tegen. Ik had hem vijf jaar niet gezien. Hij vroeg: 'Heb je onlangs nog trucks aan Syrië verkocht?' Iedereen denkt dat het grappig is, maar dat is het niet", aldus een balende Oberholtzer. Hij wil een schadevergoeding van 1 miljoen dollar.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Breng je je auto naar de sloop, duikt ie op in Syrië'

`