Opmerkelijk

Twitter pakt haatzaaiers en extremisten strenger aan

30 december 2015 11:53 Aangepast: 30 december 2015 12:38
Beeld © Getty

Mensen die bedreigingen of haatzaaien op Twitter worden voortaan sneller van het sociale netwerk geweerd. Ook het openen van een nieuw account onder een andere naam moet lastiger worden.

Voor extremisten is geen plaats meer op Twitter. Het bedrijf komt met strengere regels voor gebruikers die haatzaaien of bedreigen uiten. Nadat gebruikers kwalijk gedrag al langer konden melden, gaan medewerkers van het bedrijf nu zelf actiever op zoek naar wandaden.

Naast het verwijderen van tweets zullen zij vaker controleren wie erachter een account zit. Dat gebeurt door te vragen om een telefoonnummer of e-mailadres. Een andere methode is het tijdelijk offline halen van een account totdat tweets zijn verwijderd.

Praktijk blijkt moeilijk

De beleidswijziging is een reactie op de kritiek dat extremisten wereldwijd hun boodschap via Twitter verspreiden. Maar hoewel het sociale medium beledigend gedrag en intimidatie niet zegt te tolereren, blijkt dat in de praktijk moeilijk uit te bannen.

Critici wijzen op de altijd moeilijke afweging wat nu wel en niet mag en vooral het gemak waarmee mensen anoniem weer een nieuw account aanmaken. Twitter zegt dit te willen aanpakken, maar hoe precies blijft onduidelijk.

In Nederland krijgt Twitter hulp van de politie. Die is naar eigen zeggen 'extra alert' op uitlatingen op Twitter en Facebook na de heftige reacties op de vluchtelingencrisis. Zeker op sociale media tonen mensen zich vaak keihard. In sommige gevallen gaat de politie zelfs op huisbezoek.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore