Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Blue Monday? 'Voel je maar gewoon een keer lekker rot'

Archieffoto Beeld © iStock

Last van de 'Blue Monday'? Niet erg, zegt psychiater Dirk de Wachter. "Gewoon laten gebeuren. Dat is goed voor je."

Het is vandaag de derde maandag van het jaar. 'Officieel' is dat de meest deprimerende dag. Hoewel Dirk de Wachter het 'wetenschappelijk gezien een illusie vindt', vindt hij het best goed dat mensen zich soms rot voelen. "Het leven ís nu eenmaal niet alleen maar fantastisch", zegt hij.

Volgens de psychiater, verbonden aan de universiteit in Leuven, voelt ieder gezond mens zich weleens rot. Omdat je een chagrijnige baas hebt. Omdat je te weinig geld hebt om die droomauto te kopen. Of omdat de hotelkamer op vakantie kleiner was dan in de brochure stond. "Het gaat er maar net om hoe we daar mee omgaan. In onze westerse samenleving lijkt het wel of je je niet ongelukkig mag voelen; dat staat gelijk aan mislukken. We zijn met z'n allen zo obsessioneel bezig met het nastreven van geluk."

Het hoort erbij
En dáár wordt een mens juist niet gelukkig van, stelt De Wachter, die zich heeft gespecialiseerd in omgaan met verdriet. "We zetten op Twitter, Facebook en Instagram hoe leuk leven we wel niet hebben. Alles is tof, leuk, lachwekkend, foto's van vakantie, mooie plekken, feesten. Waar blijven de statusupdates van de minder leuke momenten? Die mooie kiekjes, die laten toch niet de essentie van het leven zien? Een ongelukkig gevoel hóórt nu eenmaal af en toe bij het leven."

Thumbnail

Het is volgens De Wachter erg belangrijk dat we ons erbij neerleggen als het eventjes niet zo lekker gaat. "Vecht er niet zo tegen. Het leven is nu eenmaal niet van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat één lang orgasme. Dat zou doodvermoeiend zijn." De moraal van zijn verhaal: als we accepteren dat we ons rot voelen, worden we gelukkiger. "Laat het rotgevoel er maar gewoon zijn."

Deel het
En als mensen hun 'blue-monday-dipjes' met elkaar delen, voelen ze zich ook vanzelf beter, volgens De Wachter. "Als je je rot voelt, heb je je vrienden en familie nodig. Die helpen je er doorheen en die zeggen misschien ook wel: 'Ja, dat heb ik ook, dat herken ik wel'. En dan voel jij je beter omdat je niet de enige bent. Dus: deel het."

De Wachter twittert zijn boodschap de wereld in, vertelt het tijdens zijn colleges en in interviews. "Gelukkig zijn is ook toeval – ik heb simpelweg het geluk dat ik in een liefdevol gezin ben opgegroeid. Maar je kunt jezelf ook gelukkig maken, door dipjes te accepteren. De kunst van het leven is proberen een klein beetje ongelukkig te zijn."

Meer op rtlnieuws.nl: