Opmerkelijk

Oogartsen waarschuwen voor oogbaltattoos: 'Het is vreselijk en gevaarlijk'

23 februari 2016 22:37 Aangepast: 24 februari 2016 09:35

De oogbaltattoo groeit in populariteit maar is niet zonder gevaren. Australische oogartsen waarschuwen nu en politici pleiten zelfs voor een verbod op deze 'vreselijke tatoeages'.

Bij een oogbaltattoo wordt het witte gedeelte van het oog, onder plaatselijke verdoving, voorzien van kleurstof. Dat gebeurt met een naald en inkt, net zoals het zetten van andere tatoeages. Er kan zelfs gekozen worden uit één kleur of zelfs figuurtjes.

Een verbod
De oogbaltattoo dook voor het eerst in Australië op. Maar ook in andere landen, zoals in Nederland, laten waaghalzen een oogbaltattoo zetten. Cijfers over aantallen zijn er niet.

Gezondheidsinstanties en oogartsen in Australië waarschuwen vandaag voor de trend. De regering van de deelstaat New South Wales wil zelfs een wettelijk verbod, schrijft the Sydney Morning Herald. Het zetten van een dergelijke tattoo is volgens critici gevaarlijk en het kan zelfs blindheid veroorzaken.

"Zo'n tattoo is onverantwoord, het is gevaarlijk," vindt oogarts Michael Steiner, voorzitter van de Australische Vereniging van Oogartsen. Hij vindt de oogbaltattoo zelfs 'een verschrikkelijke vinding'.

Een uitzondering
Overigens willen de Australische artsen het verbod alleen invoeren op de pleziertattoo. Mensen die vanwege medische redenen (omdat ze bijvoorbeeld een ongeluk hebben gehad) een oogbaltattoo willen laten zetten, mogen dat wel blijven doen.

Of het verbod ook daadwerkelijk in de wet wordt opgenomen is onduidelijk. 

Thumbnail

RTL Nieuws
`