Opmerkelijk

Goedele Liekens geeft sekslessen aan Kamerleden

17 mei 2016 14:10 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Goedele Liekens Beeld © ANP

Een opvallende bijeenkomst donderdag in de Tweede Kamer: Goedele Liekens gaat daar seksuele voorlichting geven aan Kamerleden. Ze laat filmpjes zien, er komt een vragenronde over seks en de Kamerleden gaan meedoen aan een interactieve seksquiz.

De Belgische seksuologe doet dit op verzoek van Rutgers, het Nederlandse kenniscentrum over seksualiteit. De Onderwijscommissie had het kenniscentrum gevraagd om langs te komen voor een informatief gesprek over seksuele voorlichting op scholen.

Kamerleden hebben er zin in

"We willen het onderwerp wat menselijker maken en Kamerleden laten voelen wat het is om over dit onderwerp te praten”, zegt Rutgers-woordvoerder Marjolein Klaassen. "Anders wordt het weer zo’n officieel gesprek."

Een officieel gesprek gaat het zeker niet worden donderdag. De Kamerleden hebben er zin in. SP-Kamerlid Tjitske Siderius: "Ik ben benieuwd. Ik denk niet dat ik veel nieuwe dingen ga horen, maar ik vind 't leuk om mee te maken." Samen met Loes Ypma van de PvdA vroeg ze dit gesprek aan. Ypma: "Je kunt nooit genoeg voorlichting krijgen hierover. Ik hoop dat ik er iets van kan gebruiken in de opvoeding van mijn dochters."

Geen voorlichting, toch twee kinderen

Bij D66'er Paul van Meenen levert het vooral hilariteit op: "Ik heb nooit seksuele voorlichting gehad, het zal eens tijd worden." Voor de volledigheid wil hij wel benoemd hebben dat hij, ook zonder de lessen, twee kinderen heeft gekregen.

Rutgers hoopt dat de Kamerleden er iets van opsteken. Klaassen: "We willen laten zien dat we met deze lessen op scholen de weerbaarheid van jongeren vergroten. Daarom is het ook zo belangrijk dat elke school er op een goede manier aandacht aan besteedt."

Het seksdebat begint donderdag om 11:00 uur en is via onze website te volgen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Goedele Liekens: ik ben een missiezuster

`