Opmerkelijk

Bejaarde vernielt kunstwerk in Duits museum

14 juli 2016 21:53 Aangepast: 14 juli 2016 21:57
Het kunstwerk nadat de bejaarde vrouw het begon in te vullen

Een 91-jarige Duitse vrouw heeft een kunstwerk in een museum vernield door er op te schrijven met een pen. Het kunstwerk dat er uit ziet als een grote kruiswoordpuzzel, werd door de bejaarde vrouw ingevuld.

Ze deed dat tijdens een uitstapje van het bejaardenhuis waar ze woont aan het Nieuwe Nuremburgs Museum. Het kunstwerk, een zogeheten ready-made, is in 1965 gemaakt door avant gardekunstenaar Arthur Koepcke. Het bevat de - wellicht verwarrende - begeleidende woorden 'vul in'.

Kwade opzet

De leiding van het museum zegt dat het werk waarschijnlijk wel te repareren is. Er is aangifte gedaan tegen de vrouw vanwege de verzekering.

De politie is een onderzoek begonnen, hoewel er niet van wordt uitgegaan dat er kwade opzet in het spel is. De vrouw zou volgens de Suddeutsche Zeitung tegen de politie hebben gezegd dat ze de aanwijzingen in het Engels begreep als een uitnodig om de kruiswoordpuzzel in te vullen.

Bruikleen

Bovendien zou het volgens haar niet als een verrassing moeten komen omdat het museum geen duidelijk instructie had opgehangen dat je niet op het kunstwerk mocht schrijven. De excursie-leider heeft het voor de bejaarde opgenomen. Het museum bevat veel interactieve kunst, waardoor het lastig is om te weten wat wel en niet mag.

Het kunstwerk was in bruikleen uit een privécollectie. Het is verzekerd voor 80.000 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`