Opmerkelijk

Afschuw om video van jager die beer doodt met speer

18 augustus 2016 12:44 Aangepast: 18 augustus 2016 16:32
Josh Bowmar, vlak voordat hij de beer aanvalt. Beeld © YouTube

Een Amerikaan die in de Canadese provincie Alberta een speer gebruikte om een beer te doden, krijgt een storm van kritiek over zich heen nadat een filmpje ervan onder ogen was gekomen van dierenactivisten. Naar aanleiding van de beelden wil Alberta de jacht met speren per direct verbieden.

Het is niet alleen de schaamteloze actie van de 26-jarige Josh Bowmar die woede opwekt, maar ook de triomfantelijke manier waarop hij reageert. Als hij de beer van dichtbij heeft geraakt, juicht hij, draait hij zich naar de camera en gaat hij op zijn knieën.

Video van YouTube gehaald

Zijn echtgenote maakte de video, maar in het filmpje zijn ook indringende beelden te zien van een cameraatje dat aan de speer is bevestigd. Bowmar heeft de video deze week van zijn eigen YouTube-kanaal verwijderd, maar op het kanaal Fishing & Hunting is een bijna zeven minuten durende samenvatting te zien (video: zie onder).

Uit de opnamen blijkt dat Bowmar de beer, die nadat hij was geraakt gevlucht was, pas de volgende dag op het spoor kwam. Dierenactivisten zijn geschokt omdat hij het stervende dier zo lang aan zijn lot heeft overgelaten en kennelijk heeft laten doodbloeden. Bowmar ontkent dat. Hij zegt dat de beer nog 55 meter rende vanaf de plek waar hij werd geraakt, en daar dood in elkaar moet zijn gezakt.

'Niets illegaals gedaan'

De Amerikaan krijgt intussen dreigementen uit alle hoeken van de wereld. Maar hij begrijpt niets van de kritiek, legt hij uit aan persbureau AP. Hij vindt het raar dat deze situatie wordt vergeleken met die van Cecil, de beroemde leeuw uit Zimbabwe die vorig jaar door een Amerikaanse tandarts werd gedood. "Daar lijkt dit totaal niet op. Ik heb niets illegaals gedaan, de beer is heel menselijk aan zijn eind gekomen. De waarheid is dat ik meer geef om dieren en jagen dan wie dan ook."

Hij voert ook aan dat het jagen met een speer voor een dier veel sneller dodelijk is dan jagen met pijl en boog, het wapen dat hij en zijn echtgenote Sarah meestal gebruiken als ze op jacht gaan. Op zijn videokanaal is een filmpje te zien van Sarah die, eveneens van dichtbij, een beer doodt met behulp van pijl en boog.

'Jagen met speer is ouderwets'

In de Canadese provincie Ontario is het jagen met een speer verboden. De provincie Alberta wil die regel nu ook invoeren. In een verklaring wordt de sperenjacht omschreven als ouderwets. Ook wordt nog uitgebreid gekeken of Bowmar tijdens de jacht, drie maanden geleden, de bestaande regels heeft overtreden. 

Bowmar zegt dat hij de beer mee naar huis heeft genomen. Het echtpaar is van plan het dier te laten opzetten.

Hieronder de omstreden video. Het fragment van de aanval begint rond 3 minuut 30. Let op: schokkende beelden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore