Opmerkelijk

'Waterpokken' blijken zeldzame huidziekte, meisje (9) in levensgevaar

28 augustus 2016 11:55 Aangepast: 28 augustus 2016 15:47
Valencia Davies voordat ze de ziekte kreeg. Beeld © GoFundMe

De 9-jarige Valencia Davies uit Nieuw-Zeeland kwam eerder deze maand uit school met griepverschijnselen. Ze kreeg antibiotica, maar die werkten averechts: ze liep een zeldzame huidziekte op en vecht nu voor haar leven.

Let op: in dit bericht staan schokkende foto's.

Toen Valencia zich niet lekker voelde, dacht haar moeder eerst dat ze een griepje onder de leden had. De huisarts schreef paracetamol voor, maar Valencia knapte niet op. Integendeel: ze werd steeds zieker en kreeg droge lippen en uitslag op haar lichaam.

Waterpokken

Op de eerste hulp dachten artsen dat ze de waterpokken had. Ze kreeg medicatie, maar haar symptomen verergerden in rap tempo. Haar lippen begonnen te etteren, ze kreeg ontstekingen over haar hele lijf, moest onophoudelijk braken en viel steeds plotseling weg.

Het brak mijn hart, ik dacht dat ze doodging", zegt haar moeder tegen de Rotorua Daily Post. "Haar lippen werden steeds droger, kleurden geel, begonnen te zwellen en te infecteren. Haar ogen werden bloedrood."

Valencia in het ziekenhuis. Lees verder na de foto.

Thumbnail

Stevens Johnson-syndroom

Het bleek te gaan om het Stevens Johnson-syndroom, een zeer zeldzame huidziekte die in ongeveer 10 procent van de gevallen dodelijk is. Hoe meer van het lichaam is aangetast, hoe kleiner de overlevingskans. De ziekte kan onder meer ontstaan als reactie op geneesmiddelen, wat bij Valencia waarschijnlijk het geval was.

Thumbnail

Valencia ligt nog steeds aan de beademing en krijgt sondevoeding. De school van het meisje is samen met haar tante een inzamelingsactie gestart om de behandeling te kunnen bekostigen.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`