Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Eerste officiële eeneiige tweelingpups ter wereld geboren

De tweelingpup Beeld © Kurt de Cramer

Honden kunnen net als mensen eeneiige tweelingen krijgen. Dat werd al langer gedacht, maar nu is er voor het eerst bewijs. Het bewijs is geleverd door dierenarts Kurt de Cramer in Zuid-Afrika.

De Cramer deed de ontdekking toen hij een keizersnee uitvoerde bij een Ierse wolfshond. Hij zag dat twee van de in totaal zeven pups met dezelfde placenta verbonden waren. Omdat ze ook nog hetzelfde geslacht hadden en heel erg op elkaar leken, dacht De Cramer meteen dat het om een eeneiige tweeling ging, zegt hij tegen de BBC

DNA-onderzoek

De Cramer doet dit soort keizersneden ongeveer 900 keer per jaar. In de 26 jaar dat hij het werk doet, had hij dit nog niet eerder meegemaakt. En er was ook nog niet eerder wetenschappelijk bewijs geleverd voor eeneiige tweelingen bij honden. 

Een onderzoeksteam onderzocht de tweelingpups verder en DNA-onderzoek heeft aangetoond dat het echt om een eeneiige tweeling gaat. Het team heeft de bevindingen beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Reproduction in Domestic Animals.

Tweelingpups zeldzaam

Bij mensen is de kans op de geboorte van een eeneiige tweeling 1 op 330. Dat er nooit eerder een eeneiige tweeling bij honden is ontdekt, kan volgens de onderzoekers twee redenen hebben:  

  • Het kan zijn dat veel van de eeneiige tweelingen bij honden niet levend worden geboren, omdat de placenta van honden meestal niet voor genoeg voeding kan zorgen voor twee foetussen. Dat is ook zo bij paarden.
  • Het kan ook zijn dat veel vaker eeneiige tweelingen bij honden worden geboren, maar het gewoon niet wordt opgemerkt. Heel vaak worden pups geboren zonder dat er ook maar een mens in de buurt is. 

Maar als je bedenkt dat De Cramer zelf 900 keizersneden per jaar doet en geen dierenarts in de wereld tot nu toe een eeneiige tweeling bij honden heeft opgemerkt, moet het volgens hem wel zeldzaam zijn. 

Thumbnail

De tweelingpups met hun moeder. 

Meer op rtlnieuws.nl: