Opmerkelijk

Duiker vindt menselijke botten; gebruikt voor mysterieus ritueel?

05 september 2016 13:40 Aangepast: 05 september 2016 15:24
Een van de gevonden zakken Beeld © Guardia Civil (Spaanse politie)

Een 22-jarige duikinstructeur vond tijdens een les iets wat er op het oog uitzag als een zak vuilnis. Toen hij die opende, bleken er menselijke botten in te zitten. De politie denkt dat de restanten voor een religieus ritueel gebruikt zijn.

Duikinstructeur Cristian López zag de zak vorige maand liggen, toen hij voor de kust van Alicante aan het duiken was. Hij zwom ernaartoe en nam de zak mee. Iets wat duikers vaker doen, om de natuur schoon te houden, schrijft The Guardian.

Verkleurde botten en een pop

Eenmaal weer aan land wilde López het pakketje openen, omdat het er toch wel vreemd uitzag. Het was geen zak maar een laken en er stak onder andere een pop uit. Samen met wat collega’s knoopten ze het laken los. Daarin lagen een kom, stokken, vogelveren en een heel aantal verkleurde botten.

Onmiddellijk wist López dat hij met menselijke resten te maken had. De politie startte daarna een onderzoek. Onderzoekers vermoeden nu dat de attributen en botten in een religieus ritueel gebruikt zijn. 

Nog meer (oude) botten

Na de vondst trof de politie nog meer pakketjes aan. Eén daarvan lag op slechts enkele honderden meters afstand van waar López zijn vondst deed. Ook daarin zaten botten.

Forensisch rechercheurs ontdekten dat in de eerste bundel een bijna compleet menselijk skelet zat. Waarschijnlijk van iemand die al een jaar of 30 tot 40 jaar begraven was. Op geen van de botten werden sporen van geweld gevonden.  

Eerst gebruikt, toen in zee 

Er waren ook foto’s en documenten tussen de menselijke resten gestopt. "Alles wijst op een rite die is uitgevoerd, waarna alle dingen die daarvoor gebruikt waren in een laken zijn gestopt om het vervolgens in zee te gooien", zegt een woordvoerder van de overheid.

DNA-onderzoek moet nu uitwijzen van wie de botten waren. Onderzoekers denken dat het om drie skeletten in totaal gaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore