Opmerkelijk

Hoezo poeslief? Kat verantwoordelijk voor uitroeiing 63 diersoorten

20 september 2016 11:07 Aangepast: 20 september 2016 14:51

Katten zijn een ecologische ramp. Ze zijn verantwoordelijk voor het uitsterven van 63 soorten vogels, zoogdieren en reptielen in de laatste 500 jaar.

Dat blijkt uit onderzoek door Proceedings of the National Academies of Sciences. Alleen knaagdieren zorgen voor de uitroeiing van meer dieren: liefst 75 soorten bestaan niet meer door toedoen door knaagdieren. Ook honden zorgen voor het verdwijnen van soorten. Twaalf soorten verdwenen door de trouwe viervoeter.

Wilde katten

Biologen vermoeden al langere tijd dat wilde katten zorgen voor de uitroeiing van veel diersoorten. Jarenlang is bijgehouden welke nieuw geïntroduceerde roofdieren wereldwijd invloed hebben op het dierenbestand.

Zo zorgden nieuwe rattensoorten in Nieuw-Zeeland voor het verdwijnen van veel vogelsoorten. Katten en vossen zorgden in Australië voor het verdwijnen van een aantal gravende zoogdieren.

Varkens en vossen

Tim Doherty van de Deakin University in Australië zegt tegen Gizmodo dat door het onderzoek duidelijk is welke invloed roofdieren wereldwijd hebben op het uitsterven van diersoorten. Naast katten, knaagdieren en honden zijn ook varkens en vossen verantwoordelijk voor het verdwijnen van soorten.

In totaal zijn door vleeseters 87 vogelsoorten verdwenen, 45 zoogdieren en 10 reptielsoorten. 596 soorten worden momenteel bedreigd met uitsterven door geïntroduceerde vleeseters. 'Schokkend', zegt onderzoeker Doherty.

Uitroeien

Vooral geïsoleerde landen zoals Madagaskar en Nieuw-Zeeland worden hard getroffen. Die landen nemen nu maatregelen. Nieuw-Zeeland heeft net aangekondigd alle nieuw  geïntroduceerde roofdieren vóór het jaar 2050 te willen uitroeien.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo populair is jouw naam voor katten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore