Opmerkelijk

Nederlandse piloot maakt spectaculaire foto's: 'Ik zit letterlijk op de eerste rij'

22 september 2016 22:15 Aangepast: 23 september 2016 09:07
Christiaan: 'Het Noorderlicht vind ik nog steeds waanzinnig mooi, zeker in de winter' Beeld © Christiaan van Heijst / Amazing Aviation

Weinig mensen zullen op hun werk zo'n waanzinnig uitzicht hebben als Christiaan van Heijst. De fenomenale foto's van de Nederlandse piloot gaan de hele wereld over. "Ik zie zulke mooie dingen, dat móet ik wel vastleggen."

Het kleurenspektakel van het Noorderlicht, indrukwekkende onweersbuien, majestueuze wolkenpartijen: de plaatjes die Christiaan vanuit de cockpit van zijn vrachtvliegtuig schiet, zijn adembenemend. Dat vinden ook zijn collega's, zegt hij. "Door mijn foto's beseffen ze weer hoe bijzonder het is wat wij elke dag te zien krijgen."

Want na een keer of honderd gaat zelfs de meest sensationele zonsondergang vervelen, merkt hij. "Na een aantal jaar wordt het normaal. Dan kijk je niet meer op van een mooie lucht. Daar moet ik voor waken. Door die foto's te nemen, blijf ik me bewust van hoe bevoorrecht ik als piloot eigenlijk ben. Ik zit letterlijk op de eerste rij bij al dat natuurschoon."

Nederland van boven, gefotografeerd door Christiaan. Tekst gaat verder onder de foto.

Thumbnail

Eerder vliegbrevet dan rijbewijs

Christiaan (33) had altijd al een fascinatie voor vliegtuigen. Hij begon op zijn veertiende met vliegen in zweefvliegtuigjes en nam op zijn zeventiende vlieglessen in motorvliegtuigjes. Hij had zijn vliegbrevet zelfs nog eerder dan zijn rijbewijs. "De drang om te vliegen was zo groot. Ik wilde niets anders. Het is de ultieme jongensdroom."

Op zijn 21ste had hij zijn eerste baan te pakken in de commerciële luchtvaart. In een Fokker 50 vloog hij veel naar Afrika en Afghanistan. Later ging hij voor Transavia aan de slag. "Maar het nadeel van die lijnvluchten is dat je eigenlijk maar heel weinig van de wereld ziet. Je vliegt steeds hetzelfde stukje. Ik had de drang om veel te reizen en verder te vliegen."

Een dreigende wolkenpartij. Tekst gaat verder onder de foto:

Thumbnail

Plekken waar geen passagiers komen

Sinds zes jaar vliegt hij nu voor CargoLux in een Boeing 747-8 vrachtvliegtuig. "Dat past helemaal bij wat ik altijd al hebben willen doen", vertelt hij. "Het is een groot toestel, we leggen lange afstanden af en komen op plekken waar geen enkel passagiersvliegtuig komt. Soms zijn we tien tot veertien dagen onderweg, dat maakt het avontuurlijk."

Het fotograferen van zijn uitzicht noemt hij een 'uit de hand gelopen hobby'. Samen met zijn vriend Daan Krans die op Schiphol werkt, is hij een fotodatabase gestart om de unieke beelden met de wereld te delen: Amazing Aviation. Zijn foto's verschijnen in vele buitenlandse media.

Het Noorderlicht bij zonsopkomst. Tekst gaat verder onder de foto:

Thumbnail

Overigens oefent Christiaan zijn hobby alleen uit wanneer zijn collega's het vliegtuig onder controle houden, benadrukt hij. "We vliegen met twee man, soms zelfs met drie of vier. Vliegen en veiligheid staan altijd op de eerste plek."

Meer op rtlnieuws.nl:
Piloot tekent vliegtuig in de lucht

RTL Nieuws / Roxanne Vis
`