Opmerkelijk

Lof voor olympiërs die uitkomen voor homoseksualiteit: 'Wen er maar aan'

09 februari 2018 21:33 Aangepast: 09 februari 2018 21:45
Beeld © Twitter / @guskenworthy

Twee leden van het Amerikaanse team krijgen via social media veel steun, omdat ze er bij de Olympische Winterspelen openlijk voor uitkomen dat ze homoseksueel zijn.

Het gaat om schaatser Adam Rippon en skiër Gus Kenworthy. Gus postte op Twitter drie foto's van hen samen in Pyeongchang. Op één van de foto's is te zien dat Gus Adam een zoen op de wang geeft. Bij de foto's staat de bekende protesttekst 'We're here. We're queer. Get used to it.' In het Nederlands: 'We zijn hier. We zijn anders. Wen er maar aan.' 

Niet vanzelfsprekend  

In een paar uur tijd heeft de tweet van de twee olympiërs tienduizenden likes gekregen en zijn de foto's duizenden keren doorgestuurd. Er is ook kritiek, sommigen reageren dat de seksuele voorkeur van de sporters er niet toe doet.

Dat het niet vanzelfsprekend is om er openlijk voor uit te komen, blijkt wel uit een eerdere tweet van Adam Rippon. Daarin zegt hij hoe hij reageerde toen hem in een interview gevraagd werd hoe het is om als sporter homoseksueel te zijn. Hij antwoordde met een grap: "Precies hetzelfde als heteroseksuele sporter. Het is hard werken, maar meestal met betere wenkbrauwen."

Protesten in Rusland

In Zuid-Korea is homoseksualiteit legaal. In het leger is het wel verboden. Rond de Olympische Winterspelen in Sotsji vier jaar geleden waren er veel protesten vanwege de intolerante houding in Rusland ten opzichte van homoseksualiteit.

Tijdens die Winterspelen deden er zeven sporters mee die openlijk homoseksueel zijn, onder wie drie uit Nederland. Hoeveel dat er dit jaar zijn, is niet bekend. 

Kippenvel:

Met veel spektakel zijn de Olympische Spelen in Pyeongchang geopend. 'Het was fantastisch', zegt schaatser Jan Smeekens die voor Nederland de vlag mocht dragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore