Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

Meldpunt eendjes voeren geopend

Beeld © ANP

Eendjes voeren mag dan misschien onschuldig lijken, dat is het niet altijd. Het kan een groot effect hebben op de kwaliteit van het Nederlandse water. En daarom heeft het Nederlandse Instituut voor Ecologie een meldpunt geopend.

Het voedsel dat in het water wordt gegooid kan algengroei veroorzaken, waarschuwt het instituut. Dat kan zorgen voor troebel, groen en vaak stinkend water. "Het is daarom belangrijk dat we in kaart brengen of er veel wordt gevoerd en waar dat gebeurt. Vul dit formulier alsjeblieft in."

Bolderkar vol brood

Het gaat niet om een boterhammetje hier en daar, zegt onderzoeker Sven Teurlincx, maar sommige mensen gooien tot wel acht kilogram brood per dag in een vijvertje. "Dat is een hele bolderkar vol!"

Teurlincx wil niemand zijn hobby afpakken, maar daar is ook lang niet altijd sprake van. "Je ziet wel eens dat er een auto bij een vijver stopt en een hele zak brood in het water kiepert. Dan is het geen gezellige hobby meer, maar een vorm van dumpen."

ZIE OOK: 'Eendjes voeren? Doe het niet!'

Eerder waarschuwde de Partij voor de Dieren ook al tegen het voeren van eenden, maar wel om een heel andere reden. Eenden leven veel minder lang als ze brood eten: in plaats van twintig leven ze dan nog maar vier jaar.

Verkrachting

Brood zit bomvol koolhydraten en daar zijn eenden helemaal niet aan gewend. "Door het voeren van brood krijgen de eenden te veel en te eenzijdig voedsel. De mannetjes krijgen er ook nog eens een enorme seksdrive van. Door het voeren stimuleer je dus eendenverkrachtingen", waarschuwde het Utrechtse gemeenteraadslid Eva van Es in 2016 tegen Editie NL.

Bron: RTL Nieuws