Opmerkelijk

Hardloopster, dolgelukkig met nieuwe lever, zegt dankjewel via Strava

05 februari 2018 22:24 Aangepast: 05 februari 2018 23:32
'Thank you NHS': de route van Ellie over het strand in Wales.

Ellie Lacey, een 31-jarige vrouw uit Cardiff (Wales), is superblij dat ze een transplantatie kon ondergaan nadat anderhalf jaar geleden leverfalen bij haar werd geconstateerd. Ze vond een bijzondere manier om de NHS te bedanken, de Britse overheidsdienst die de zorg regelt. Want 'zonder die mensen was ik hier nu niet geweest', zegt ze.

Om haar dankbaarheid te tonen, liep ze gisteren ruim 14 kilometer hard over het strand bij haar in de buurt. Dat was op zichzelf al een hele prestatie, een jaar nadat ze een donorlever had gekregen. Maar met de sport-app Strava maakte Lacey er iets bijzonders van.

Hartverwarmende boodschap

Dankzij de gps-functie kon ze op het strand virtueel de woorden 'Thank you NHS' achterlaten. Het duurde niet lang voor het werd opgemerkt: de BBC besteedde aandacht aan haar hartverwarmende boodschap. 

Ook op de app Strava kreeg ze een lawine van bemoedigende berichtjes van medesporters over zich heen. Vóór haar gezondheidsprobleem aan het licht kwam, liep ze vrijwel elke dag hard. En na de transplantatie pakte ze de draad heel snel weer op: een halfjaar later greep ze het goud op de Britse Transplantatiespelen, een kunststukje dat ze in 2019 hoopt te herhalen op de Wereld Transplantatiespelen.

Ambassadeur voor orgaandonatie

Intussen heeft ze zich opgeworpen als ambassadeur voor orgaandonatie. Vorige maand, precies een jaar nadat ze haar nieuwe lever kreeg, deed ze een oproep om ook in de rest van Groot-Brittannië het donorsysteem in te voeren dat Wales al langer kent: wie niet te kennen geeft dat hij zijn organen na overlijden wil afstaan, is in principe donor. In Nederland wordt op dit moment in de Eerste Kamer een debat gevoerd over eenzelfde systeem.

Lacey voltooide haar bedankje bij de derde poging. De eerste twee gingen de mist in door regen en overstromingen. "Drie keer is scheepsrecht", zei ze tegen de BBC. "Het was ijskoud op het strand, maar toen we toe waren aan de letters NHS begon de zon te schijnen." Benieuwd naar haar eindtijd? Ze liep haar 14,2 kilometer in 1 uur en 23 minuten. 

Shenaya heeft snel een nieuwe lever nodig

De ouders van Shenaya maken zich zorgen. Als hun 7 maanden oude dochter niet snel een nieuwe lever krijgt, kan het elk moment misgaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore