Opmerkelijk

Veel aandacht voor onstnapte koe Hermien: 'Ga haar niet zelf vangen'

26 januari 2018 14:53 Aangepast: 18 februari 2018 11:58
Willekeurige koe in een bos, dit is niet Hermien. Beeld © iStock

De ontsnapte koe Hermien krijgt in de pers en de sociale media veel aandacht en dat trekt mensen naar het bos waar de koe zich verstopt. Eigenaar Herman Jansen roept mensen op om de koe met rust te laten, zodat de dierenarts met zijn verdovingsgeweer zijn werk kan doen.

De koe is al zes weken haar eigenaar, de politie en een jager te slim af. Ze ontsnapte uit de wei bij een slachthuis in de buurt van Lettele in Overijssel.

Op sociale media kan Hermien op veel steun rekenen. Via #HelpHermien, #FreeHermien en #MeKoe werden diverse reddingsacties geopperd. De Partij voor de Dieren (PvdD) zette gisteren een crowdfundingactie op touw om de koe van de boer vrij te kopen en een plek in een koeienrusthuis te bekostigen.

Van eigenaar Janssen mag de PvdD de koe gratis hebben. Hij wil alleen dat de kosten voor het verdoven worden betaald. Wat hem betreft blijft de koe in leven. "Ik vind het best leuk en het is een slimme koe'', zegt de boer.

30.000 euro nodig voor opvang

Hermien kan bij koeienrusthuis De Leemweg terecht, maar de opvang is niet gratis. De zorgkosten zijn zo'n 160 euro per maand en de nog jonge Hermien zal waarschijnlijk nog wel vijftien jaar leven. Daarvoor is zo'n 30.000 euro nodig.

Ondanks dat het om een hoop geld gaat, heeft Esther Ouwehand van de PvdD er alle vertrouwen in dat de actie gaat lukken. "Het gaat heel goed", zegt het Kamerlid tegen RTL Nieuws. "We hebben veel reacties gehad op de actie. En echt top dat de eigenaar mee wil werken."

Mensen die haar proberen te vangen, jagen haar onbedoeld op. Daarom heeft de dierenarts zijn actie om haar te verdoven uitgesteld. Jansen vraagt mensen nu weg te blijven, want als de koe te angstig en daardoor wild wordt, bestaat de kans dat ze alsnog moet worden afgeschoten.

Losgebroken koe is een verhaal

Volgens Ouwehand is het belangrijk dat Hermien definitief wordt gered van de slacht. "Als een koe losbreekt is dat een verhaal, een lesje aan iedereen dat geen enkele koe zich vrijwillig naar de slacht laat leiden. Deze ene koe staat voor de duizenden die wel dagelijks worden geslacht."

Hermien wandelt nog steeds rond in de bossen van Lettele. De komende dagen probeert Janssen haar te lokken. Als dat niet lukt wordt volgende week de dierenarts met verdovingsgeweer ingezet.

Koe loopt al weken vrij rond:

Boer Janssen vertelde eerder zijn verhaal bij Editie NL.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore