Opmerkelijk

Hoofdluis door selfies op middelbare scholen in Vlaanderen

22 januari 2018 04:04 Aangepast: 22 januari 2018 11:09
Een basisschoolleerlinge wordt gecontroleerd op hoofdluis (archieffoto) Beeld © ANP

Steeds meer middelbare scholieren in Vlaanderen kampen met hoofdluis. En daar valt een opmerkelijke verklaring voor te geven… namelijk selfies. Daarvoor waarschuwt een van de organisaties die verantwoordelijk is voor het medisch toezicht op scholen.

Doordat meiden met lange haren tegen elkaar aanleunen, kunnen luizen 'heel makkelijk' overspringen, waarschuwt de organisatie tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Vooral meiden

"Meestal komen de luizen in het middelbaar onderwijs van een jonger broertje of zusje, maar aangezien jongeren zoveel selfies nemen en ze daarbij tegen elkaar leunen, is het veel makkelijker om het van het ene hoofd naar het andere te springen", zegt een woordvoerder tegen de krant. "Vooral meiden met lange haren hebben er last van."

De organisatie wijst ouders op hun 'belangrijke verantwoordelijkheid'. "We roepen hen op om af en toe hun kind te controleren en het aan de school te melden als het luzien heeft."

Het idee dat selfies hoofdluis kunnen veroorzaken is niet per se nieuw. Ons 'eigen' Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwde er in 2016 ook al voor. Het RIVM pleitte toen voor een campagne om jongeren te waarschuwen.

Luis in je haar? Kammen!

Als er eenmaal hoofdluis is, is het belangrijk om dezelfde dag te starten met de behandeling. Twee weken lang elke dag het haar doorkammen met een fijntandige kam (bijvoorbeeld een luizenkam), eventueel in combinatie met het gebruik van een antihoofdluismiddel. Op dit filmpje zie je hoe het werkt. Ook is het belangrijk dat familieleden, vrienden van de kinderen, en sportclubs worden ingelicht. Wanneer anderen in de omgeving niet gelijktijdig controleren en behandelen, is de kans groot dat de hoofdluis snel weer terugkomt. 

Bron: RIVM

 

Meer op rtlnieuws.nl:
#YesWeComb: campagne moet schaamte over hoofdluis tegengaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore