Opmerkelijk

Foto's: verdwaalde vos struint door Amsterdam

12 oktober 2016 15:12 Aangepast: 12 oktober 2016 15:57
Zomaar een vos op straat in de binnenstad van Amsterdam. Beeld © Elise Fonkert

Bewoners en bezoekers van de Amsterdamse Jordaan keken vandaag vreemd op toen een verdwaalde jonge vos door de straten liep. Met stukjes kipfilet wisten twee ondernemers hem een brillenwinkel in te lokken.

"Het was een dolle boel op straat. Hij zag er angstig uit", vertelt Diana van Gorp, die heeft geholpen het dier te vangen. "Liep met z'n staart tussen de benen op straat en moest steeds plassen."

Het dier durfde bijna niet te eten, maar toch slaagden Van Gorp en een andere ondernemer uit de Kleine Leliestraat erin hem een brillenwinkel in te lokken door met stukjes kipfilet te strooien. Ondertussen werd de dierenambulance gebeld.    

Thumbnail

 De vos in de Nieuwe Leliestraat in Amsterdam. (Foto: Dr. Spectacles)

Vaak jonge mannetjes

Heel bijzonder dit, reageert stadsecoloog en vossenkenner Martin Melchers. "Er leven vrij veel vossen aan de stadsrand, maar het gebeurt slechts eens in de paar jaar dat een vos de binnenstad inloopt."

Eerder werd al eens een verdwaalde vos gespot bij het Concertgebouw, bij het Centraal Station, tegenover de Kleine Komedie, bij het Rembrandtplein en het Hiltonhotel. 

Vossen die in de stad verzeild raken, zijn vaak jonge mannetjes die door hun vader verjaagd worden, zegt Melchers. "Ze moeten op zoek naar hun eigen leefgebied. Maar in een binnenstad als die van Amsterdam heeft een vos niets te zoeken. Daar kun je als vos niet overleven en kom je zo onder een auto."

Vos moet even bijkomen

Eenmaal binnen in de brillenwinkel gedroeg het dier zich opvallend rustig. Dierenambulance Amsterdam heeft de vos gevangen en meegenomen. Het was eigenlijk de bedoeling hem meteen weer uit te zetten, in de natuur in het Westelijk Havengebied. Maar de vos is toch nog naar een opvang gebracht, vertelt een woordvoerder van de Dierenambulance.   

"We laten hem even bijkomen, want hij gedroeg zich niet bepaald als een wild dier. Hij was erg tam. Het lijkt ons niet goed als hij zomaar de wijde wereld weer ingaat. We laten hem bijkomen en daarna verwilderen. Anders staat hij zo meteen weer bij mensen op de stoep."

Thumbnail

In de brillenwinkel lijkt de vos tot rust te komen. (Foto: Dr. Spectacles)

`