Opmerkelijk

Verbod voor menstruerende scholieres Ghana om rivier over te steken

11 januari 2018 21:46 Aangepast: 08 februari 2018 01:14
De rivier Ofin, die even verderop te voet kan worden overgestoken. Beeld © Street View

Scholieres in een Ghanees district dat wordt doorkruist door de rivier Ofin, mogen voortaan niet meer door het water waden als ze menstrueren. Bovendien mogen ze op dinsdagen niet door het water lopen.

De Britse omroep BBC meldt op zijn website dat het verbod, afgekondigd in een deel van de regio Ashanti, afkomstig is van een 'plaatselijke riviergod'. Het betekent dat meisjes een deel van de maand niet naar school kunnen, omdat de doorwaadbare plek in de rivier op hun schoolroute ligt.

Strijdig met recht op onderwijs

Een vertegenwoordigster van Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, is boos omdat het verbod strijdig is met het recht op onderwijs dat ieder kind heeft. "Het lijkt erop dat de goden aardig wat macht hebben", zegt ze. "Misschien moesten we de goden maar eens vragen verantwoording af te leggen voor al die dingen die ze constant maar tegenhouden."

In een deel van Afrika doen veel misverstanden de ronde over menstruatie. Het onderwerp is omgeven met taboes en bijgeloof. Volgens een schatting van Unesco, de VN-onderwijsorganisatie, gaat zeker één op de tien meisjes niet naar school in de periode van hun menstruatie. In Ghana ontbreken op veel plekken bovendien de voor vrouwen noodzakelijke hygiënische voorzieningen.

Grens tussen twee regio's

De Ghanese minister die verantwoordelijk is voor de buurregio gaat overleggen met zijn collega uit Ashanti om tot een oplossing te komen, meldt de BBC. Veel meisjes zijn uit de naastgelegen regio afkomstig: de Ofin fungeert als grens tussen de twee Ghanese regio's.

`