Opmerkelijk

Australië rouwt om dood Dolly, het meisje uit de hoedenreclame

10 januari 2018 23:52 Aangepast: 07 februari 2018 23:26
Dolly Everett in één van de reclames voor de in Australië vermaarde Akubra-hoed. Beeld © Akubra

Amy Jayne Everett was in Australië beter bekend als Dolly, het 'meisje uit de hoedenreclame'. Het land is in rouw sinds ze vorige week zelfmoord pleegde, 14 jaar oud. De oorzaak: ze werd gepest. Haar vader grijpt de inktzwarte gebeurtenis nu aan om pesten tegen te gaan.

"Als we kunnen helpen de kostbare levens van anderen te redden en het lijden van heel veel mensen tegen te gaan, is Dolls leven niet voor niets geweest", schrijft vader Tick Everett op Facebook.

Hoed van Crocodile Dundee

Miniatuurvoorbeeld

Het hoedenmerk waarvoor ze acht jaar geleden reclame maakte, heet Akubra. De fabrikant is wereldberoemd in Australië: zo droeg Paul Hogan (foto rechts), de acteur die avonturier Crocodile Dundee speelde in de gelijknamige film, een Akubra-hoed.

Als zesjarige werd Dolly uitgekozen om te figureren in de campagne van het bedrijf. Daardoor groeide ook zij op slag uit tot een beroemdheid.

'Stop het pesten nu'

Dat kon niet voorkomen dat ze werd gepest. Daardoor, schrijft haar vader, 'kreeg ze het gevoel dat ze moest ontsnappen aan de slechtheid op deze wereld'. Hij roept iedereen op de foto hieronder te delen met de hashtag #StopBullyingNow ('stop het pesten nu'):

Amy Jayne 'Dolly' Everett woonde in Katherine East, een afgelegen plaatsje in het noorden van Australië. Haar familie heeft een tekening verspreid die ze kort voor haar dood maakte. De tekst erboven luidt: 'Spreek, zelfs als je stem beeft.'

Miniatuurvoorbeeld

Haar vader is overdonderd door de reacties die hij via onder meer Facebook krijgt. "Een voorbeeld van hoe social media moeten worden ingezet", vindt hij. Hij heeft ook een boodschap voor kinderen die gepest worden. "Laten we ervoor zorgen dat de pestkoppen stoppen, waar ze ook zijn." 

Haar belagers, die haar ook via social media lastigvielen, heeft hij uitgenodigd om langs te komen. Zo kunnen ze, schrijft hij, 'de totale ontreddering bekijken' die ze in zijn gezin hebben aangericht. 

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week
`