Opmerkelijk

Griezelig? Spinnen kunnen je horen van meters afstand

14 oktober 2016 11:12 Aangepast: 14 oktober 2016 11:50
Een Amerikaanse springspin Beeld © iStock

Oren hebben ze niet, dus ging de wetenschap er lang van uit dat spinnen niet kunnen horen. Maar niets blijkt minder waar.

De beestjes blijken namelijk de haartjes op hun poten te gebruiken om mee te horen. Dat blijkt uit een onderzoek waarover Science Alert schrijft.

Tot voor kort dachten wetenschappers dat spinnen alleen maar geluidsgolven, trillingen van de lucht, konden voelen op een paar centimeter afstand. Maar de haartjes blijken veel gevoeliger te zijn en spinnen kunnen ook echt horen met hun haartjes. De wetenschappers kwamen erachter dat bij het voelen van geluidstrillingen er ook daadwerkelijk een bepaald gebied van de spinnenhersenen actief wordt.

Toevallige ontdekking

De ontdekking werd eigenlijk per ongeluk gedaan door een meting te doen in de hersenen van de spinnen, die ze normaal gesproken niet deden. Toen er tijdens het experiment een stoel verschoof, namen de laboranten een verandering in de hersenen waar.

Dat bleek geen toevalstreffer. Het experiment werd nog talloze keren herhaald. Wat bleek? De spinnen bleken zelfs op vijf meter afstand nog steeds een mannenstem te kunnen horen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore