Opmerkelijk

Het is zo koud in de VS dat haaien letterlijk doodvriezen

30 december 2017 12:36 Aangepast: 30 december 2017 17:07
Een doodgevroren haai in Cape Cod Beeld © Facebook / Atlantic White Shark Conservancy

De extreme kou in het noorden van de Verenigde Staten heeft al meerdere haaien het leven gekost. Haaien spoelen dood aan in de buurt van Cape Cod in de staat Massachusetts.

De afgelopen dagen hebben natuurbeschermers van de Atlantic White Shark Conservancy tenminste drie dode haaien gevonden. Ze denken dat de haaien naar zuidelijker wateren aan het zwemmen waren, om het afkoelende zeewater te ontvluchten. Vermoedelijk kwamen ze bij Cape Cod te dicht bij het strand en bevroren hun kieuwen door de koude lucht. 

Records gebroken

Delen van Verenigde Staten en Canada zijn getroffen door een aanval van uiterst koude lucht uit de poolstreken, met als gevolg extreme weersomstandigheden en ontwrichting van het openbare leven. Neerslag- en temperatuurrecords werden gebroken.

In de Amerikaanse staat Pennsylvania viel tijdens de kerstdagen plaatselijk 162 centimeter sneeuw en in de staat Minnesota daalde het kwik de afgelopen nacht tot 37,8 graden onder het vriespunt. Dat is 6 graden kouder dan het oude record uit 1924. In de staat Kansas vielen vier doden toen hun auto door de gladheid van de weg raakte.

Beelden van de gevolgen van de kou: 

De vrieskou levert wel prachtige plaatjes op.

De Nationale meteorologische dienst in de VS heeft mensen gewaarschuwd om niet te lang buiten te blijven of het huis helemaal niet te verlaten als het niet per se nodig is. In New York wordt bij de traditionele viering van het nieuwe jaar op Times Square een temperatuur van min 11 verwacht, maar door de harde wind zal het nog veel kouder aanvoelen.

`