Opmerkelijk

Doodsbedreigingen voor Miss Irak om politiek gevoelige selfie

18 december 2017 15:58 Aangepast: 18 december 2017 16:59
Miss Israël (links) en de Iraakse Sarah Idan. Beeld © Instagram / Sarah Idan

Een ogenschijnlijk onschuldige selfie op Instagram heeft de Iraakse schoonheidskoningin Sarah Idan grote problemen opgeleverd. De 27-jarige deelneemster aan een internationale missverkiezing ging op de foto met haar Israëlische concurrente. En dat ligt nogal gevoelig in haar thuisland.

Sarah, die behalve over de Iraakse ook over de Amerikaanse nationaliteit beschikt, durft Irak niet meer in vanwege de talloze doodsbedreigingen aan haar adres. Haar landgenoten zijn woedend over de selfie met 'aartsvijand Israël'.

Tegen haat en nijd

Sarah had de foto juist genomen om een statement te maken tegen haat en nijd. Ze deelde hem op Instagram met het bijschrift 'vrede en liefde namens Miss Irak en Miss Israël'.

Daarna barstte de kritiek in alle hevigheid los. Irak dreigde zelfs haar deelname aan de missverkiezing te dwarsbomen als ze foto niet zou verwijderen, maar Sarah gaf geen krimp. De foto is nog steeds te vinden op haar Instagram.

Sarah is na de missverkiezing - ze kwalificeerde zich niet voor de finale - naar Los Angeles gevlogen. Ze durft Irak naar eigen zeggen niet meer in. Ook haar ouders hebben het land inmiddels verlaten, meldt CNN.

Geen spijt

Sarah zegt dat de dreigementen grote indruk op haar hebben gemaakt, maar laat weten geen spijt te hebben van de foto.

RTL Nieuws
`