Opmerkelijk

Nep of niet: als je glimlacht voel je je beter

28 november 2017 21:14
Het is een cliché, maar wel waar: glimlachen is gezond. Beeld © iStock

Wie glimlacht, voelt zich doorgaans beter dan iemand die fronst. Gek genoeg geldt het omgekeerde ook: van een glimlach ga je je automatisch beter voelen. Zelfs al is het een geforceerde nepglimlach.

Dat zeggen wetenschappers tegen de Amerikaanse zender NBC. Je voelt je beter door een glimlach omdat die altijd zorgt voor een chemische reactie in je hersenen, zegt de neuroloog Isha Gupta. Daarbij komen de hormonen dopamine en serotonine vrij. "Van dopamine voel je je gelukkiger", zegt Gupta. "Als serotonine vrijkomt, daalt je stressniveau."

Met een geforceerde glimlach kan je dus je hersenen laten denken dat je gelukkig bent en dat kan een echt gevoel van geluk teweegbrengen. En dat is niet het enige, zegt de specialist Murray Grossan. Het is keer op keer aangetoond dat je een zwakker immuunsysteem hebt als je je ongelukkig voelt, zegt hij. Als je gelukkig bent, krijgt je weerstand volgens hem juist een zetje.

'Van de zotte'

"Het is bizar, maar alleen de fysieke actie van een glimlach maakt een groot verschil voor je immuunsysteem", zegt Grossan. "Als je lacht, registreren je hersenen die spieractiviteit en gaan ervan uit dat je vrolijk bent."

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat glimlachen een positief effect heeft op je gezondheid. Zo bleek uit een studie van de universiteit van Kansas dat een glimlach je hartslag verlaagt. Uit een ander onderzoek bleek dat een glimlach zorgt voor een lagere bloeddruk.

Meer op rtlnieuws.nl:
Lachen, je wordt er vrolijk en positiever van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore