Opmerkelijk

Vrouw brengt aquarel van Adolf Hitler langs bij NIOD

25 november 2017 06:50 Aangepast: 25 november 2017 15:01
Het aquarel van Adolf Hitler. Beeld © NIOD

Een vrouw die anoniem wil blijven, heeft een origineel schilderij van Adolf Hitler naar het NIOD gebracht. Voor zover bekend heeft het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies hiermee het enige werk van Hitler in Nederland in bezit.

De aquarel verbeeldt een eenvoudig straatbeeld van de Neutor in Wenen en is gesigneerd met 'A.Hitler'. Tussen 1909 en 1913 leefde Hitler in Wenen van de verkoop van nageschilderde en nagetekende ansichtkaarten.

75 cent

De vrouw bood het werk in het voorjaar bij het NIOD aan. Volgens de Volkskrant wil zij anoniem blijven. Haar vader kocht het ooit voor 75 cent op een postzegel- en muntmarkt. Hij kwam er thuis pas achter dat het was gesigneerd met 'A. Hitler' en verstopte het jarenlang. Zijn dochter wil het werk niet hebben, maar veilinghuizen weigerden het te verkopen.

Omdat er veel vervalsingen van Hitlers werk in omloop zijn, liet het instituut onder meer de zegels achterop het werk en het gebruikte materiaal analyseren. De resultaten van dit onderzoek wijzen erop dat de latere Duitse dictator echt de maker van het schilderij is.

NIOD-medewerker Gertjan Dikken is verheugd over de aquarel. "Er maakte zich een historische sensatie van mij meester toen ik het werk in handen kreeg”, vertelt hij. Het NIOD neemt het werk op in de collectie en overweegt of nader onderzoek nodig is.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore