Opmerkelijk

Unieke ontdekking: rotsblok uit ander zonnestelsel op bezoek

20 november 2017 22:42 Aangepast: 20 november 2017 23:46
Het interstellaire rotsblok 'Oumuamua (artistieke impressie). Beeld © AFP / European Southern Observatorium

Voor het eerst hebben astronomen in ons zonnestelsel een rotsblok ontdekt dat afkomstig is van een andere ster. Het stuk ruimtesteen zwierf al miljoenen jaren door de interstellaire ruimte.

Afgelopen weken bereikte het rotsblok het zonnestelsel. Het object heeft de naam 'Oumuamua gekregen. Dat is Hawaïaans voor 'boodschapper van ver die als eerste aankomt'. De asteroïde kreeg een Hawaïaanse naam omdat een telescoop op Hawaï hem als eerste zag.

Eindelijk bewijs

De onderzoekers denken dat de asteroïde al honderden miljoenen jaren door de Melkweg zwerft, niet gebonden aan een ster. Waarschijnlijk heeft hij er 300.000 jaar over gedaan om de oversteek te maken van de ster Vega naar ons zonnestelsel. "Tientallen jaren hebben we gedacht dat zulke objecten er zijn en nu hebben we voor het eerst direct bewijs van hun bestaan'', meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Doordat de asteroïde in de buurt is, hebben Europese en Amerikaanse wetenschappers hem goed kunnen bestuderen. 'Oumuamua is roodkleurig en heeft de vorm van een sigaar. Hij is ongeveer veertig meter breed en vierhonderd meter lang. Dat is opvallend, omdat de asteroïdes en kometen in ons zonnestelsel veel minder uitgerekt zijn.

138.000 km per uur

Het rotsblok draait in iets meer dan zeven uur om zijn as. Er hangt geen stofwolk omheen, wat betekent dat hij waarschijnlijk uit rotsen en metalen bestaat en geen water of ijs heeft. 'Oumuamua bevindt zich nu op ongeveer 200 miljoen kilometer van de aarde, tussen de planeten Mars en Jupiter. Hij vliegt met een snelheid van 138.000 kilometer per uur van ons weg. 

'Oumuamua is geen blijvertje. In mei 2018 vliegt hij langs Jupiter, in januari 2019 passeert hij Saturnus. Daarna zal hij ons zonnestelsel langzaam achter zich laten, op weg naar het sterrenbeeld Pegasus. Wetenschappers sluiten niet uit dat er meer asteroïdes van buiten ons zonnestelsel langsvliegen, maar tot nu toe waren ze te klein en te vaag om te zien.

Meer op rtlnieuws.nl:
Verste komeet ooit ontdekt

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore