Opmerkelijk

Met zijn nieuwe prothese rent footballer Zach iedereen eruit

20 november 2017 02:56 Aangepast: 20 november 2017 03:14
Zach moedigt zijn teamgenoten aan. Beeld © News 5

Dat zijn voet werd geamputeerd toen hij een baby was, weerhield de Zach Patterson er niet van om American Football te spelen. Maar hij brak prothese na prothese. Nu is er eindelijk een oplossing. Een kostbare oplossing.

Zach Patterson (15) werd geboren met één misvormd en één normaal been. Zijn misvormde voet had maar vier tenen en geen enkel. Toen hij tien maanden oud was, lieten zijn ouders het been amputeren. Het was nog maar de vraag of Zach ooit normaal kon lopen.

Moest stoppen met football

Zach bewees dat hij kon lopen. Sterker nog: hij ging allerlei sporten doen. "Toen hij vier was ging hij voetballen, daarna honkbal. En later wilde hij American Football spelen", vertelt zijn vader aan de lokale zender News 5 Cleveland.

Zach schopte het tot het American Football-team van zijn middelbare school. Maar daar begonnen de problemen: Zach brak prothese na prothese. Er leek niets anders op te zitten dan te stoppen.

40.000 dollar

Tot zijn ouders en hij een oplossing vonden. Een bijzondere sportprothese zou het ruwe footballspel kunnen doorstaan. Maar die kostte 40.000 dollar en de verzekering weigerde om dat te betalen.

"Het was zo frustrerend", zegt Zach. "Ik kon niet zijn wat ik wilde zijn. Het was zo vreselijk. Football was afgelopen voor mij, het was klaar."

Prothese gedoneerd

Uiteindelijk kwam de prothese er tóch. Een prothesemaker hoorde het verhaal van Zach en besloot te kijken of hij iets kon doen. Heel veel telefoontjes later besloot een bedrijf de prothese te doneren aan de tiener.

Voor Zach is het bewijs dat je nooit moet opgeven. "Bewijs aan mensen die zeggen dat je iets niet kan, dat je het wel kan. Laat je niet tegenhouden. Niemand kan je tegenhouden, alleen jij."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore