Opmerkelijk

'Hondeneigenaar heeft minder kans op hart- en vaatziekte'

17 november 2017 16:56 Aangepast: 17 november 2017 18:35
Hondeneigenaren zouden minder stress ervaren dan mensen zonder hond. Beeld © Juultje van den Bogaard

Onvoorwaardelijke liefde, gezelligheid en een veilig gevoel. Voor veel mensen al genoeg reden om een hond te nemen, maar Zweedse onderzoekers doen er nog een schepje bovenop. Hondenbezitters hebben volgens hen minder kans op hart- en vaatziekten en leven vaak langer.

Dat schrijven verschillende media, waaronder The Guardian. Onderzoekers van de Universiteit van Uppsala (Zweden) vergeleken tussen 2002 en 2012 de gegevens van ruim 3,4 miljoen Zweden die nooit eerder last hadden van hart- en vaatziekten.

Ze wilden weten of er verschil was tussen mensen die wel of geen hond hadden. Uit hun onderzoek bleek dat hondenbezitters een kleiner risico hadden op hart- en vaatziekten. 

Single? Neem een hond!

Vooral bij singles was het verschil groot: alleenstaanden mét hond hadden 33 procent minder kans te overlijden en 11 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan alleenstaanden zonder hond. Bij grotere huishoudens was het verschil zo'n 15 procent.

Volgens de onderzoekers zou een hond de effecten van alleenwonen neutraliseren. "Een hond kan in een eenpersoonshuishouden wellicht worden gezien als vervanging voor een belangrijk familielid."

Jachthonden en terriërs

Verder zouden hondeneigenaren minder stress ervaren en een gezondere levensstijl hebben dan mensen zonder hond.

Onderzoekers keken ook welke hondenrassen het meeste gezondheidswinst opleverden. Dat bleken met name jachthonden en terriërs te zijn.

Video: Honden zorgen voor minder stress op het vliegveld

Meer op rtlnieuws.nl:

`